2024. Március 29. péntek
A legfrissebb kutatási eredmények szerint az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend segíthet a másként nem, vagy csak nehezen kezelhető epilepszia kontrollálásában.

Öt tanulmány adatainak összevetése után a szakértők arra jutottak, hogy a ketogén, illetve módosított Atkins-diéta segíthet csökkenteni a gyógyszeres kezeléssel nem kordában tartható epilepsziás betegek rohamainak számát. Az étrendben nagy arányban szerepelnek olyan ételek, mint a szalonna, a tojás, a tejszín, a vaj, a hal és a leveles zöldségek. "Szükségünk van valamilyen kezelési módszerre annak a 35 százaléknyi epilepsziás betegnek a számára, akiknek a rohamait nem lehet gyógyszeres kezeléssel kordában tartani - nyilatkozta Dr. Pavel Klein, az Amerikai Neurológiai Akadémia hírlevelének - A ketogén étrendet gyakran alkalmazzák gyerekek esetében, de eddig még senki nem tanulmányozta azt, mennyire hatékony a felnőtteknél."

A mostani kutatás során a tudósok először öt tanulmány vizsgálati adatait vetették össze. Ezekben a kutatásokban összesen 47 ember vett részt, akik mind ketogén diétát folytattak. Ezt követően további öt tanulmányt vizsgáltak meg. Ezekben összesen 85 önkéntes vett részt, akik pedig a módosított Atkins-diétát követték. Az eredmények szerint a ketogén diétát folytatók 32, míg az Atkins-diétát követők 29 százalékának esetében volt megfigyelhető az epilepsziás rohamok csökkenése. A rohamok súlyosságának csökkenése minden esetben legalább 50 százalék volt. Sőt, a ketogén diétás csoport 9 és az Atkins-diétás csoport 5 százalékának esetében több mint 90 százalékkal csökkent a rohamok előfordulása és súlyossága. A zsírdús étrend jótékony hatása ráadásul hamar jelentkezett és mindaddig megmaradt, amíg az illető követte az étkezési előírásokat. A mellékhatások közül egyik sem volt súlyos, és érdekes módon a résztvevők inkább fogyásról és nem súlygyarapodásról számoltak be.

A ketogén étrend követését azonban a résztvevők 51 százaléka még a kutatás vége előtt feladta. Ugyanez az arány a módosított Atkins-diéta esetében 42 százalék volt. "Sajnos a hosszútávú alkalmazás problémás, mivel az étrend betartása eléggé nehézkes - nyilatkozta Dr. Klein - A legtöbb ember idővel feladja ezt a fajta étkezést a kulináris és szociális korlátozások miatt.További kutatások szükségesek annak megértésére, hogy a ketogén diéta miként hat az epilepsziások állapotára és arra, hogy hogyan lehetne az étrend jótékony hatását hosszútávon is vállalhatóvá tenni" - nyilatkozta Dr. David Friedman, a Winthrop Egyetemi Kórház munkatársa. A kutatás részletes leírása a Neurology című tudományos szaklap október 29-ei számában olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés