2022. Január 18. kedd
Holland kutatók szerint – a korábbi feltételezésekkel szemben – nem nő a mellrák kialakulásának esélye azoknál a nőknél, akik lombikkezelésen estek át.

A lombikkezelések során bizonyos hormonok – például az ösztrogén és a progeszteron – szintje időszakosan lecsökken, míg másoké megemelkedik, emiatt gondolták azt a szakemberek, hogy mindez hatással lehet a mellrák kialakulására. Hogy kiderítsék, mi is az igazság, Alexandra van den Belt-Dusebout, az amszterdami Rák Intézet munkatársa csapatával több, mint 19 000 lombikkezelésen átesett nőt kísért figyelemmel, akik a vizsgálat kezdetekor átlagosan 33 évesek voltak, és 3-4 kezelésen voltak már túl. A nők 54 éves korában összevetették a mellrákosok arányát közel 6000 olyan nőével, akik hasonló korúak voltak, de nem vettek részt lombikprogramban.

A Journal of the American Medical Association című lapban közzétett kutatás során kiderült, hogy a két csoport között a mellrák kialakulásának tekintetében semmilyen lényegi különbség nem volt tapasztalható, a lombikkezelésben részt vettek körében az arány 3, míg a másik csoportban 2,9 százalék volt. A kezelés során szedett gyógyszereknek sem volt ilyen tekintetben negatív hatása, sőt, akik hét vagy annál is több kezelésben vettek részt, azoknál kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak egyen vagy kettőn. A szakemberek ugyanakkor hozzátették, hogy akik eleve magas kockázati csoportba tartoznak a mellrák szempontjából, azok azért továbbra is legyenek óvatosak a lombikkezeléssel, hiszen annak során mégiscsak magas dózisú hormonok jutnak a szervezetbe.


Forrás: Medipress
2016. 07. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés