2024. Április 18. csütörtök
Az utóbbi években széles körben hangsúlyozták az alacsony D-vitamin bevitel kockázatait, nagy dózisú táplálék-kiegészítők szedésére ösztönözve az embereket a magas vérnyomás és a cukorbetegség megelőzése érdekében. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem friss kutatása szerint azonban a „napfényvitamin” ajánlottnál bőségesebb bevitele nem jár egészségügyi előnyökkel.

„Az egészséges embereknek nem lenne szabad ellenőrizetlenül kapkodni a D-vitamin tablettákat” – fogalmazott Dr. Muhammad Amer, az intézmény professzora. „Egy bizonyos szint fölött a több D-vitaminnak nincs élettani előnye, tehát csak pénzkidobás” – tette hozzá. A szakértő hangsúlyozta, hogy egyes csoportoknak több D-vitaminra van szükségük: közéjük tartoznak az idősek, a menopauzán átesett nők, valamint a vesebetegek. Náluk tényleg hasznos lehet az étrend-kiegészítő szedése.

Az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Panel (NHANES) adatait elemezték a 2001 és 2004 közötti időszakból, s összehasonlították a 2006 decemberéig rögzített halálozási mutatókkal. A halálokok listájának figyelembe vételekor kiderült, hogy azok, akiknek a vére milliliterenként 21 nanogrammnyi 25-hidroxivitamin D vegyületet tartalmazott – ami az elfogadható érték felső, és az ideális tartomány alsó határát jelenti D-vitamin arány szempontjából – feleakkora halálozási kockázattal számolhattak. E mennyiség fölött azonban nem növekedett a pozitív hatás.

A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, de néhány élelmiszer, például vele dúsított tejtermékek is tartalmazzák. A 21 nanogrammos 25-hidroxivitamin D szint eléréséhez azonban nincs biztos „recept” vagy táplálék-kiegészítő dózis, mivel a feldolgozási folyamat egyénfüggő. Amer professzor 2012 januárjában már megjelentetett egy tanulmányt az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban a szív- és érrendszeri gyulladást jelző C-reaktív fehérje (CRP) és a D-vitamin kapcsolatáról. A 21 nanogramm alatti pácienseknél magasabb CRP, azaz nagyobb érkeményedési kockázat volt megfigyelhető. A szakértő azt tanácsolja, hogy étrend-kiegészítők szedésének megkezdése előtt és mellett mindenki konzultáljon háziorvosával.


Forrás: Medipress
2013. 05. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés