2021. Szeptember 19. vasárnap
D-vitamin igény -  Mit mivel? -  Mit tegyek, ha túladagoltam?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A D-vitamin kiemelt figyelmet kapott az elmúlt időszakban, köszönhetően annak, hogy nagyon erősen támogatja az immunrendszert. Most azok is rendszeresen szedni kezdték ezt a vitamint, akik korábban nem tették. Fontos tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így túladagolható!


D-vitamin igény

Egyes vitaminokat túl lehet adagolni, míg mások esetében ez csak nagyon nehezen megoldható. A zsírban oldódó vitaminokat azonban a test jól raktározza, vagyis képesek felhalmozódni, és gondokat okozni. A vízben oldódó társaiknak erre igencsak kevés esélye van.

D-vitamin forrásai, adagolása

A DEKA betűszó megmutatja, mely vitaminok esetében érdemes óvatosnak lenni. A D, az E a K és az A-vitaminok nagyon fontos anyagok, vagyis mindenképpen gondoskodni kell pótlásukról, de nem mindegy, mekkora mennyiségben. A mostani időszakban szinte mindenki szedni kezdett D-vitamin készítményt, ami alapvetően jó, tekintve, hogy a hazai lakosság több, mint 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd. Sokan akkor is elkezdenek külön D-vitamin szedni, ha már szednek valamilyen komplex vitaminkészítményt. Ez akkor gond, ha az adott készítmény már tartalmaz D-vitamin, nagyobb mennyiségben.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A D-vitamin igazából egy hormon, melynek a túladagolása tüneteket eredményez. Ezek lehetnek az émelygés, hányás, étvágytalanság, szomjúság, gyakori vizelés, fejfájás, gyengeség. Nem is ezekkel van az igazán nagy gond, hanem azzal, hogy hatással van a vesékre, vesekövet és veseelégtelenséget is okozhat.

A kismamák esetében különösen nagy a veszély. A szervezetük a várandósság alatt ugyan megnövekedett igényt mutat a D-vitaminra (a 12. hét után napi 4000 NE), ennek ellenére nem kell túlzásba esni, mivel a túladagolás sajnos a magzatnál mentális fejlődési rendellenességeket okozhat, illetve a Kalcium fokozott beépülése miatt csontelváltozásokat is.

Mit mivel?

A számokat érdemes szem előtt tartani, de azért pánikolni nem kell. Ahhoz, hogy a baj bekövetkezzen, mondjuk egy kismamánál, huzamosabb ideig kell nagyobb mennyiségben túladagolni a D-vitamint – mondja dr. Angyal Géza.

 

A várandósvitamin - melynek szedését ma már a legtöbb szakember javasolja – rendszerint tartalmaz D-vitamint, de ez kevés. Mindenképpen figyeljünk, hogy D3-vitamin legyen jelen a készítményben, mivel ezt a szervezet lényegesen jobban hasznosítja, mint a D2-vitamint. Mindenhol a szerves, biológiailag aktív kötési formákat keressük (-citrát - glükonát), ezek hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb! Várandósvitaminnál pedig kiemelten fontos a megfelelő, a trimeszterek eltérő igényeit jól kiszolgáló tagolás is!

Figyelni kell arra is, hogy egyes kozmetikumok is tartalmazhatnak D3-vitamint, vagyis ez is hozzáadódik a napi beviteli maximumhoz. Szerencsére ezeken a készítményeken jól láthatóan fel van tűntetve a tartalom, vagyis könnyű kiszúrni, és belekalkulálni a napi adagba (kismamák esetében a várandósvitamin tartalmazhatja a napi szükségletet, vagyis mind a plusz bevitelt, mind a D-vitaminos krémek használatát érdemes kerülni).

Mit tegyek, ha túladagoltam?

Mi történik akkor, ha véletlenül túladagoljuk a D-vitamint? Igazából semmi, amíg ez nem rendszeresen és nem nagy mennyiségben történik. Mint azt említettük, a lakosság jellemzően D-vitamin hiánnyal küzd, és míg a raktárak feltöltődnek, az némi időt vesz igénybe. Ha mégis túladagoltuk (vagyis átléptük a felnőtteknek a járvány idején ajánlott napi 3000-4000 NE, vagy a várandósoknak ajánlott napi 4000 NE mennyiséget), akkor egyszerűen ne vegyünk be másnap D-vitamint, és máris helyrebillentettük a mérleg nyelvét.

 


Forrás: ratkotunde.hu
2021. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés