2024. Április 27. szombat
Lehet, hogy a csokoládé-pirulák fognak megvédeni minket a szívrohamtól és a stroke-tól?

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kakaóban található flavanolok tablettaformában szedve javítják a vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve a szervezet inzulin-felhasználását, ugyanakkor ezek a tápanyagok a csokoládégyártás folyamata közben gyakran rombolódnak, ezért a szakemberek most arra kíváncsiak, vajon a már elkészült étcsokoládéban található tápanyagok is járnak-e hasonlóan kedvező hatással.

A 18 000 ember bevonásával készülő kutatást az Egyesült Királyságbeli Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet, valamint a Mars cég is támogatja, utóbbi már piacra is dobott kakaókivonatot tartalmazó tablettákat, ám ezekben kevésbé aktívak az összetevők, mint a kutatás során tesztelt termékekben.

Jo Ann Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa elmondta, a kutatás célja kideríteni, hogy a csokoládé összetevőinek a cukor és a zsír nélkül vannak-e bármilyen jótékony hatásai az egészségre, hiszen a kakaó flavanoljai a gyártás során legtöbbször elpusztulnak. A kísérlet során a résztvevők négy éven át minden nap vagy flavanolos tablettát vagy placebót kapnak, ám, hogy ki melyiket, azt senki nem fogja tudni. A vizsgálat egy másik részében pedig egyesek szintén placebót, mások viszont multivitaminos tablettát kapnak majd, és végül négy év elteltével a szakemberek le fogják ellenőrizni, hogy a csoportok tagjainak egészségi állapota miként alakult, és ebből milyen követeztetéseket lehet levonni.


Forrás: Medipress
2014. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés