2020. Május 27. szerda
A humán papillomavírus csókolózással is terjed, ami akár kétszázötvenszeresére is növelheti a fej- és nyaki rákfajták kockázatát.

A csókolózás – veszélyességét tekintve – megelőzte a dohányzást és az alkoholfogyasztást a fej- és nyaki rákfajtáknál – állítják a szakemberek. Dr. Mahiban Thomas, a brit Royal Darwin Hospital munkatársa elmondta, hogy az intimitás ezen formája a megbetegedések 70 százalékáért felel. A kutató úgy nyilatkozott a Daily Mail Australiának, hogy a szájon keresztüli HPV-fertőzés kétszázötvenszeresére növeli az ilyen rák kialakulásának veszélyét. A többnyire méhnyakrákkal összefüggésbe hozott kórokozó a nőkre és a férfiakra is egyaránt veszélyes. Több mint 100 típusa létezik, ám közülük csak nyolc növeli a szájrák kockázatát.

Az amerikai Betegség-megelőzési és Járványügyi Hivatal hivatalos állásfoglalása szerint már egy nyelves csókkal is el lehet kapni a HPV-t, ami a lakosság 7 százalékánál van jelen. Dr. Thomas szerint még a szexuális interakció nélküli petting is HPV-fertőzéshez vezethet. „A kockázatos magatartásformák megváltoztak, már ami a dohányzást és az italozást illeti. A HPV-fertőzöttség kétszázötvenszeres veszélyt jelent azokhoz képest, akik nem fertőzöttek” – magyarázta Dr. Thomas, aki úgy véli: egyenesen „cunamiszerű” a rákos megbetegedések terjedése.


Forrás: Medipress
2015. 08. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés