2017. November 17. péntek
Vásárcsarnokok kistermelői asztalain vagy vasárnapi biopiacokon egyre gyakrabban lehet látni olyan fehér, sárga vagy pirosas gumókat, amelyek kicsit a krumplira, kicsit a gyömbérre hasonlítanak. A csicsóka nem egzotikus különlegesség, hanem egy évszázadok óta hazánkban is termelt zöldségféle, amelyet régen a szegények krumplijának vagy földi almának is neveztek. Érdemes kipróbálni!

csicsoka

A „szegények krumplija”, a csicsóka (Helianthus tuberosus L.) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, gumós évelő növény. Föld feletti része, két méter magasra is növő pudvás szára és virágzata a napraforgóra emlékeztet, a föld alatt pedig a krumplihoz hasonló fehér vagy pirosas, sárgás gumókat növeszt. Ezekkel a növényekkel abban is rokon, hogy velük együtt Amerikából származik, a nagy földrajzi felfedezések után került Európába. Itt Franciaországban terjedt el leginkább, de több más országban, így Magyarországon és a környező országokban is ismerik. Mivel könnyen termeszthető akár a soványabb talajokon is, szárazság- és hidegtűrő, nem igényel különleges gondozást, kártevői sincsenek (gyakorlatilag kiirthatatlan abból a földből, ahol egyszer megtelepítették), kedvelt kiskerti haszonnövénnyé vált. A régi parasztgazdaságokban a szárát takarmánysilóba aprították, eltüzelték, vagy a napraforgószárhoz hasonlóan kerítésnek használták fel. Különleges előnye, hogy a gumói akár kint is hagyhatók a földben télire is, ha a fagy megengedi, ősz és tavasz között is bármikor friss gumókat áshatunk elő. Így értékes vitaminforrásul szolgálhat épp akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. A „földi almát” évszázadok óta ismerik, sokféleképpen hasznosítják, de igazi értékeit a modern táplálkozástudomány csak mostanában kezdi felfedezni.

Jobb, mint a krumpli

A csicsóka kevésbé lédús és nem annyira édes, mint az alma, de üdébb ízű a krumplinál, így nyersen is fogyasztható, és sütve-főzve-párolva is igen változatosan felhasználható. Szinte minden receptben helyettesíthető a krumpli vele.Ráadásul összetevői, élettani hatásai olyanok számára is értékes táplálékká teszik, akik a magas szénhidráttartalmú burgonyát csak mértékkel fogyaszthatják, így súlycsökkentő diétára szorulók és cukorbetegek alapélelmiszere lehet. A csicsókában lévő szénhidrát ugyanis nem keményítő, hanem polifruktozán inulin, amelynek feldolgozásához a szervezetnek napi 30–80 grammig nem kell inzulint termelnie, így a cukorbetegek diétájában is alkalmazható. Betegek, lábadozók, gyermekek diétájának illetve tápszerének is egyik értékes alapanyaga lehet. Frissítő hatású, felesleges kalóriabevitel nélkül telít, és csillapíthatja az édesség utáni vágyat is. Az inulin jó hatással van a szív- és érrendszer, a máj, a lép és a hasnyálmirigy működésére, sőt, rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Lassabban szívódik fel a glükóznál, csökkenti a vércukor-ingadozásokat. A gumók könnyen emészthetők, kalóriaszegények, magas rosttartalmuk pedig olyan ballasztanyagot szolgáltat, amely telít és gátolja a magasabb energiatartalmú anyagok felszívódását, így a fogyókúrázóknak is értékes táplálék lehet. Tápanyagokban, értékes nyomelemekben gazdag: magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, cinket, béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint, értékes aminosavakat egyaránt tartalmaz.

Bevásárlás, előkészítés

Szerencsére a csicsóka egyre több helyen kapható, piacok őstermelőinél, biopiacokon, de jobb zöldség-gyümölcs szaküzletekben is. Több fajtája közül van körte-, alma- és göcsörtös, szabálytalan alakú is. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy a gumók frissek, teltek, szinte fényesen selymes héjúak legyenek. A petyhüdt, ráncos, netán penészes, elöregedett példányokat nem tanácsos megvenni, mert csak nehezen és nagy anyagveszteséggel tisztíthatók. A valóban friss csicsókát nem kell hámozni, hanem úgy tisztítható, mint az újkrumpli: elég egy tiszta kefével lekefélni róla a vékony héját, alaposan megmosni és már lehet is használni. Ahogyan a krumplinál, úgy a csicsókánál is a zöldes foltok a gumón annak a jelei, hogy napfény határa klorofill képződött benne – ezeket a részeket tanácsos kivágni belőle. Ha nem azonnal használjuk fel, vizet kell önteni rá, különben elszíneződik. Szeletelve 5-8, egészben 10-15 perc alatt fő puhára.

Előételtől desszertig

A többi friss zöldséghez, gyümölcshöz hasonlóan a csicsóka is nyersen tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. Okos, egészséges divat manapság előételnek nyers sárgarépa, karalábé, uborkarudacskákat „rágcsának”,illetve fűszeres mártással „mártogatósnak” kínálni - erre a csicsóka is kiválóan megfelel. Reszelve, szeletelve egyszerűen készíthető belőle változatos saláta is. A legkülönbözőbb gyümölcsturmixokat lehet dúsítani vele. Főzve krémleves, főzelék, püré, gombóc, köret, sütve a krumplinál könnyebben emészthető, egészséges köret készíthető belőle. Krokettnek, lapcsánkának, lángosnak, pogácsának is csakúgy felhasználható, mint a krumpli. Vékonyra gyalulva, olajban sütve sajátos, édes chipset is varázsolhatunk belőle. Télire eltett savanyúságok, csalamádék összetevője is lehet.

Csicsókasaláta

Hozzávalók:

1/2 kg csicsóka, 1-2 sárgarépa,1 fej zeller, kevés citrom, esetleg joghurt, zöldfűszerek

A megtisztított hozzávalókat nagyobb lyukú reszelőn megreszeljük, majd összekeverve ízlés szerint pár csepp citrommal, kevés fehérborssal ízesítjük, zöldfűszerekkel, például mentával, citromfűvel díszítjük és natúr vagy joghurttal keverve tálaljuk.

Püré

Hozzávalók: 1 kg csicsóka, 1 dl tejföl, két evőkanálnyi vaj.

A megtisztított és kockára vágott gumókat kevés vízben puhára főzzük, majd krumplitörővel áttörjük, tejföllel és vajjal keverjük el. „Tisztán” csicsókából, illetve felesben krumplival vagy brokkolival is finom.

Chips

Hozzávalók: 1 kg csicsóka, sütéshez olaj, kevés liszt.

A megtisztított csicsókát vékony szeletekre vágjuk, majd lisztben megforgatva, forró olajban kisütjük. Papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat róla, és már ehető is.


Szerző: Kiss Éva
2013. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés