2021. Április 12. hétfő
A férfiaknak sikert hozhat, ha hajlandóak cseverészni egy kicsit az üzleti tárgyalások előtt. A nőkről azonban nem mondható el ugyanez, hiszen tőlük eredendően elvárják az ilyen magatartást – állítják a szakemberek.

A Ludwig-Maximilians Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az Amerikai Egyetem Kogod Üzleti Iskolájának munkatársai közös kutatás eredményeként mutattak rá arra, hogy a tárgyalás előtti hétköznapi csevej hogyan befolyásolja a megbeszélés sikerességét. A Basic and Applied Social Psychology című szakfolyóiratban közzétett értekezés szerint ez a kommunikációs forma új fegyver lehet a férfiak arzenáljában. „Sikeresebbnek bizonyultak azok a tárgyalások, amelyek előtt a férfiak csevegésbe bocsátkoztak. Már kis időbefektetés is jobb eredményre vezetett” – nyilatkozta a munkálatokat irányító Alexandra Mislin. Ugyanez az előny azonban nem volt megfigyelhető a hölgyeknél. „Az adatok alapján javasoljuk, hogy fizetésemelés kérésénél a férfiak kétszer is gondolják meg, hogy egyből a lényegre térnek-e” – folytatta a gyakorlati haszonnal Mislin. „Noha a csevegés a férfiaknak és a nőknek is használ, előbbiek általában jobb végkimenetelnek örülhetnek ennek hatására” – tette hozzá a szakember.

A nemek között mért különbség elsősorban a társadalmi sztereotípiáknak tudható be. A hölgyektől ugyanis elvárják, hogy kommunikatívak legyenek, így a csevegés számukra nem kovácsol rögtön társadalmi tőkét. Az urakkal szemben azonban nem támasztanak ilyen követelményeket: tőlük kellemes meglepetés, ha nyitottabban kommunikálnak a másik féllel. A kutatók rámutattak, hogy a csevegés akkor a leghasznosabb, amikor a tárgyalási helyzet kevésbé egyértelmű, és ahol nem feltétlenül elvárás az effajta nyitottság. „Eredményeink megerősítik, hogy a férfiak és a nők ugyanabban a helyzetben, ugyanolyan magatartást tanúsítva eltérő eredményre számíthatnak a nemi szerepekkel kapcsolatos eltérő sztereotípiák miatt” – összegezte Mislin.


Forrás: Medipress
2015. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés