2020. Augusztus 09. vasárnap
Világszerte sok gondot okoz, hogy egyes kórokozók ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben, ezért a kutatók újabb és újabb hatóanyagok után kutatnak. Egy vizsgálat szerint a sütőtök héja gombák, köztük a Candida albicans ellen hatásos anyagokat rejt.

Candida, sütőtök

A sütőtök néhány országban a népi gyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövény, és korábbi kutatások is felvetették már, hogy a zöldség antibiotikus hatású lehet. Koreai kutatók most a tök héjából kivont fehérjék egyes mikrobák – például a jól ismert élesztőgomba, a Candida albicans – szaporodására gyakorolt hatását vizsgálták.

A sejtkultúrában történő kísérletek során a sütőtökben talált egyik fehérje hatásosan gátolta a Candida szaporodását, toxikus mellékhatás nélkül, ezért a kutatók azt remélik, hogy a hatóanyag segítségével hatásos gomba elleni szert tudnak létrehozni.

A fehérje emellett más, haszonnövényeket megtámadó gombák ellen is hatásosnak bizonyult, ezért a mezőgazdaságban is alkalmazható lehet.


Forrás: Medipress
2009. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés