2022. Január 22. szombat
Egy tízéves kislány kihullott bölcsességfogából származó szövetekből állítottak elő őssejteket Japánban. Az eljárást végző kutatók szerint a bölcsességfog megfelelő alternatívája lehet az emberi embriók őssejtforrásként történő felhasználásának.

Az őssejtek számtalan más sejtté képesek alakulni, így felhasználásuk sok gyógyíthatatlan betegség kezelésében játszhat szerepet, az embriókból való kinyerésük azonban nem a legetikusabb módja az előállításuknak.

bölcsességfog, őssejtek

A japán Fejlett Ipari Tudományos és Technológia Nemzeti Intézetének kutatói emberi bölcsességfogból vontak ki őssejteket, melyek képes volt másfajta sejtekké fejlődni a testen kívül. A sejtek több mint egy hónapon át folytatták a növekedést a laboratóriumban.

Hajime Ogushi, a kutatócsoport vezetője szerint kutatásuk két szempontból is jelentős. Egyrészt azért, mert segítségével kiküszöbölhetők az őssejtek felhasználásának etikai kérdései, a bölcsességfogakat pedig így is mindenképp eldobják. Másrészt mivel a fogakat csak három évvel a kihúzás után használták fel, és addig fagyasztva tárolták, azt jelenti, hogy a fogak könnyen tárolható őssejtforrást jelentenek.

Az USA-ban a fogorvosok szolgáltatásaik közé máris felvették az őssejtek levételét és tárolását – melyek egyébként a bölcsességfogak mellett tejfogakból is kinyerhetők.


Forrás: Vital
2008. 08. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés