2021. Január 26. kedd
Asztal és monitor -  Mozogjunk is!
Az információs társadalom egyik legfontosabb eszköze a számítógép. Munkaeszköz, játékszer, információforrás, szórakoztató központ. E nagyszerű eszköz intenzív és gyakori használatának azonban az egészségünkre nézve káros hatásai is lehetnek.

Már maga a póz, ahogyan elhelyezkedünk a számítógép előtt sem természetes, mint ahogyan maga az ülés sem természetes testtartásunk. Meglehetősen hosszú folyamat volt, amíg őseink háta kiegyenesedett, mi most ezt görbítjük természetellenes formába napi 8-10-12 órában, aminek nyilvánvalóan meg lesz a böjtje. Sajnos ülőalkalmatosságaink eleve rossz tartásra késztetnek minket, amivel főként a gerinc alsó tájékát és a csípőt károsítjuk, ezért a számítógép előtt ülőknek érdemes komolyan fontolóra vennie egy ún. térdelőszék beszerzését, melynek használatával hosszabb távon mindenképpen kevesebbet terheljük az említett testrészeket. Ha mégis a hagyományos székeket választjuk, ügyeljünk arra, hogy azoknak legyen kartámaszuk és támlájuk a lehető legnagyobb felületen támassza meg a hátat.

Szem monitor Optaridin

Asztal és monitor

Az asztal magassága sem mellékes. A túl alacsony asztalra nagyon rá kell hajolni, ami szükségtelenül görbíti meg a hátat és ezzel feleslegesen terheli a gerincet. Ezek után mindjárt ott a monitor helyzete is: a helytelen nyaktartást elkerülendő a monitor ne legyen se túl magasan, se túl alacsonyan, azaz a kényelmes pozíció az, ha a képernyőt szemmagasságba helyezzük. A túl közeli képernyő fárasztó munkára kényszeríti a szemlencsét és izmait, ami rontja az éleslátásunkat. A monitor villódzása is káros hatásokkal jár, aminek elkerülésére állítsuk be úgy a számítógépünket, hogy az a lehető legmagasabb frekvenciával frissítse a képernyő tartalmát, a nagyon gyorsan villogó képernyő ugyanis sokkal kevésbé terheli a szemet. Gondoskodjunk megfelelő háttérvilágításról is, teljes sötétben lehetőleg ne használjuk a gépet. Sokkal kevesebbet pislogunk a monitor előtt, ami szemszárazsághoz vezethet, és szem hamar ki is fárad. Szemcseppekkel, szemspray-al segíthetünk ezeken a problémákon.

Az Optaridin szemhéj spray praktikus, csukott szemre alkalmazandó spray javítja a szemhéj hidratáltságát, rugalmasságát, segít a könnyfilm lipid komponensének helyreállításában. Az Optaridin orvostechnikai eszköz, mely szemszárazsággal együtt járó szemhéj irritáció esetén ajánlott, de alkalmazható még szemhéjgyulladás és más, a szemhéj lipid rétegének károsodásával járó szembetegségek esetén is. Különleges összetétele nyugtatja és védi a szemhéjat az oxidatív stressztől, enyhülést okozva.

Megnézem az Optaridin szemhéj spray-t >>

Mozogjunk is!

A másik kedvezőtlen hatás a mozgásszegény életmód, melynek következményei közül a legfontosabb a testsúlynövekedés. A mozgáshiány esetén szervezetünk alulterhelt, ami éppoly káros, mint a túlterhelés. Ennek következménye, hogy izmok elgyengülnek, az izületek elmerevednek, különböző rövidülések alakulhatnak ki, ráadásul a csontok csekély terelése miatt nő a csontritkulás veszélye is. A mozgáshiány a vérkeringésre is negatívan hat: a vérkeringés lelassul, melynek következtében az anyagcseretermékek nem tudnak eltávozni az izmokból. Az eredmény: visszeresség, növekvő trombózisveszély a kezekben pedig ínhüvelygyulladás. Ha mindezt figyelembe vesszük egyáltalán nem tűnik felesleges óvatoskodásnak, ha háromnegyed óránként (de legalább két óránként) 10-15 percre felállunk a gép mellől és megmozgatjuk végtagjainkat.

Szponzorált tartalom

Szerző: Nagy Tünde
2020. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés