Toby Amidor dietetikus, a The Greek Yogurt Kitchen című receptkönyv szerzője szerint a barna sör – különösen a középbarna sör – igen kitűnő, egészséges alternatíva a főzéshez. Ha olaj helyett tehát rendszeresen sört töltünk a serpenyőbe, lényegesen karcsúbbak és egészségesebbek maradhatunk.
A szakember szerint a sör már csak azért is rendkívül egészséges, mert B vitaminokban gazdag, azonkívül magnéziumot, foszfort és szelént is bőségesen tartalmaz. Kitűnő ízt ad az ételnek, és az átlagosan 5 százalékos alkoholtartalom a főzési folyamat során elpárolog, így a szesz esetleges negatív hatásaitól sem kell tartani.
A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai szerint a sör egyébként is komoly fegyver a szívbetegségek ellen – persze csak akkor, ha mértékkel kerül fogyasztásra. További előnye, hogy erősebbé teszi a csontokat, így a későbbi csontritkulás esélye is csökken. „Ha sörrel főzünk, a csirke kevésbé lesz száraz, szaftosabb és ízletesebb marad” – fogalmaz Toby Amidor, aki szerint itt az ideje, hogy többen is felfedezzék a barnasör gasztronómiai előnyeit.