2020. Augusztus 10. hétfő
Az elhízás kezelésének új lehetőségeihez segíthetik hozzá a betegeket azok az amerikai kutatók, akik felfedezték, miként lehet az energiát tároló fehér zsírszövetet rávenni, hogy energiaégető barna zsírszövetként viselkedjen.

A barna zsírszövet égeti az energiát (így a súlyfelesleg felhalmozódását gátolja), míg a fehér tárolja azt (ezért elhízást okoz). A fehér zsírsejtek a bűnösek a hasi szervek elhájasodásáért, ami magában rejti a cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatát.

barna zsírszövet, A-vitamin

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy amerikai kutatók rájöttek, miként lehet a fehér zsírsejteket a barna változat tulajdonságaival felruházni: az A-vitamin (retinol) anyagcseréjét blokkolják.

„Egyre nagyobb figyelem övezi a barna zsírszövetet, és azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik, hogy a fehér zsírszövet is a barnához hasonlóan viselkedjen. Reményt keltenek arra, hogy kezelni lehessen az elhízást, illetve annak szövődményeit – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Jorge Plutzky, a Brigham és Női Kórház, valamint a Harvard orvosi kara vaszkuláris betegségprevenciós programjának igazgatója. – Habár a munkának még koránt sincs vége, a retinoid-anyagcsere speciális aspektusait hozzáadhatjuk azokhoz a tényezőkhöz, melyek hozzájárulnak a kétféle zsírszövet elkülönüléséhez.”

Az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az USA felnőtt lakosságának egyharmada elhízott. A testmozgás, fogyókúrás étrend, gyógyszerek és műtétek állnak rendelkezésre jelenleg az állapot kezelésére.


Forrás: Medipress
2012. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés