2020. Július 09. csütörtök

Asztmára hajlamosít a nagy derékbőség

asztma, derékbőség, túlsúly
1 . oldal
Az alma-típusú nőknek, akiknek a derékbősége több, mint 88 cm, nagyobb az esélyük arra, hogy asztmásak lesznek, akkor is, ha a testsúlyuk normális – állítja egy tanulmány.  

Az közismert, hogy a túlsúly növeli azt asztma kockázatát, de a Berkeley-i Észak-Karolina Rákközpont új tanulmánya szerint különösen az a súly lehet fontos, amit a nők a hasukon cipelnek. A tanulmányban elemzett több mint 88 ezer nő adata szerint a túlsúlyos nők körében 40%-kal volt gyakoribb az asztma, mint a normál súlyúaknál.

asztma, derékbőség

Az elhízott nők esetében kétszer magasabb volt az esélye az asztmának, az extrém módon elhízottak esetében pedig több, mint háromszoros. Az is kiderült, hogy a normál súlyú, de deréktájon vaskosabb nők kockázata szintén magasabb, nagyjából háromszoros, mint a derékban vékonyabbaké.

A testtömeg-indexet (BMI) széles körben használják a túlsúly megállapítására. Néhány tudós azonban úgy véli, a derékbőség mérése sokkal hasznosabb lehet, mert az sokkal pontosabban jelzi, hogy mennyi zsír rakódik le a belső szerveken.

A zsigeri zsírréteg anyagcsere szempontjából különbözik a test más részein található zsírrétegtől, így eltérő hatása lehet az egészségre is. „A belső szervek zsírrétege sokkal aktívabb az anyagcsere szempontjából, olyan anyagokat termelhet, melyek gyulladást okozhatnak. A gyulladás pedig kapcsolódhat az asztmához” – idézte a BBC Julie Von Behren szerzőt.


Forrás: Medipress
2009. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés