2021. Január 26. kedd
Egy friss kutatás szerint nem igaz, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”, egy felmérésből ugyanis az derült ki, hogy aki napi szinten fogyasztja ezt a gyümölcsöt, semmivel sem jár ritkábban orvoshoz, mint az, aki sosem eszik.

Mindebből nem az következik, hogy az alma ne lenne egészséges, csupán az a mítosz dőlt meg, miszerint egyetlen gyümölcs képes lenne jótékonyan befolyásolni az egészségi állapotunkat. A kutatás során közel 8400 amerikai felnőtt adatait nézték át a szakemberek, akik még 2007-08-ban, illetve 2009-10-ben vettek részt egy a kormány által végzett egészségügyi felmérésen, és arról kérdezték őket, mit ettek az elmúlt 24 órában, illetve, hogy hányszor jártak orvosnál az elmúlt egy évben. Nagyjából a megkérdezettek 9 százaléka fogyasztott naponta egy almának megfelelő mennyiséget, és általában ezek a személyek képzettebbek voltak és kevesebb volt közöttük a dohányos is, illetve némileg ritkábban látogatták meg az orvosukat, ám amikor egyéb tényezőket is figyelembe vettek – például a súlyt, a rasszt, illetve a képzettségüket vagy az egészségbiztosításukat -, akkor már ez az enyhe különbség is eltörpült.

A fenti közmondás egyébként valószínűleg walesi eredetű és még az 1800-as évekből származik. Hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az alma nagyon hosszan eláll, és egyike azon kevés gyümölcsöknek, melyek egész évben hozzáférhetőek, emellett nagyszerű C-vitamin-, A-vitamin-, kalcium- és vasforrás, mindössze 100 kalóriát tartalmaz és a napi rostszükséglet közel 20 százalékát biztosítja. Abban valamennyi szakember egyetért, hogy az almafogyasztás jó választás, ám napi egy almától senki ne várjon csodát, az egészséges élethez ugyanis ennél többre van szükség.


Forrás: Medipress
2015. 04. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés