2021. Január 21. csütörtök

A WHO májusban felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy dolgozzanak ki egységes stratégiát az alkoholprobléma megoldására. A szervezet két évvel ezelőtti jelentése szerint a magyarok isszák a legtöbbet az Unióban, ennek ellenére hazánk nem rendelkezik ilyen tervezettel.


Magyarországon egy 2006-os WHO-felmérés szerint a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás: évente 18 liter száz százalékos szesz fejenként, aminek a negyede ráadásul illegálisan előállított alkohol. Csak összehasonlításként: a leggyakrabban szórakozni járó britekre 13 liter, míg a „legnyugisabb” máltaiakra 7 liter jut.

alkohol, szeszes ital

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) májusban felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy dolgozzanak ki egységes stratégiát az alkoholfogyasztás visszaszorítására.

A riasztó adatok ellenére a kormány eddig nem rendelkezett megfelelő tervezettel az alkoholfogyasztás visszaszorítására, melynek oka az Egészségügyi Minisztérium átalakítása volt.

Székely Tamás nemrég kinevezett szakminiszter azonban változtatni akar ezen és már a tárca előtt van az Alkoholpolitika- és stratégia című tervezet, mely többek között tartalmazza a reggeli italárusítás korlátozását, a tömény szeszes italok adójának emelésesét, valamint felvetődött, hogy a cigarettához hasonlóan az alkoholos üvegeken is lehetnének elrettentő feliratok.


Forrás: Medipress
2008. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés