
A rezveratrol a Glasgow-i Egyetem kutatóinak vizsgálatai során megvédte azokat a kísérleti egereket, amelyek erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A rezveratrolos előkezelést nem kapó egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.

A kutatók szerint a vegyület két olyan fehérjét gátol a testben, melyek gyulladást váltanak ki. „A súlyos, akut gyulladásos betegségeket, amilyen a szepszis is, nagyon nehéz kezelni, évente sok ember hal meg a gyógymód hiánya miatt” – mondta Alirio Melendez, az egyetem munkatársa. A vérmérgezést túlélő emberek életminősége is rosszabb, mert a gyulladás számos belső szervben kárt okoz.
A rezveratrolnak már korábban is több előnyös hatását állapították meg különböző tanulmányokban: csökkenti a sejtek öregedését, javítja a vírusellenes kezelések hatékonyságát, sőt gátolja a vérrögök képződését és a rák elleni küzdelemben is felhasználható. Az antioxidáns mindenféle színű szőlő héjában megtalálható, ám a vörösborba nagyobb mennyiségben kerül át, mint a fehérbe. A felfedezés utat nyithat az akut gyulladásos kórképek elleni gyógymódok kifejlesztéséhez.