2024. Július 24. szerda
Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére.

A szőlőben sok antioxidáns anyag van. Az egyik legismertebb alkotóelem, a rezveratrol szív- és érrendszeri betegségek elleni védőhatásáról sok biztató adat vált ismertté. Jórészt a rezveratrolnak tulajdonítják a vörösbor szívvédő tulajdonságát, bár olyan adagnak az emberi szervezetbe juttatásához, mint amilyet az állatkísérletekben eredménnyel alkalmaztak, naponta több ezer palack bor megivására volna szükség.

szőlő, leukémia, rezveratrol

A szőlőben sokféle, egyelőre nem teljesen ismert kémiai anyag található, melyek között vannak daganatellenes tulajdonságú vegyületek is. Kísérletek igazolták, hogy szőlőszemekből nyert kivonatok laboratóriumi körülmények között gátolják a bőr-, az emlő-, vagy a tüdőráksejtek növekedését. Állatkísérletekben azt is észlelték, hogy patkányok emlőrákját, illetve egerek bőrén megjelenő rosszindulatú daganatok növekedését a szőlőből készült gyógyhatású szerek kedvezően befolyásolják.

A leukémia kezelésére eddig ilyen próbálkozások nem történtek. Xiangin Shi amerikai professzor és munkatársai most leukémiasejteket kezeltek szőlőkivonattal. Azt észlelték, hogy 24 óra múlva az egyébként viharosan szaporodó, rosszindulatú sejteknek 76 százaléka a szőlőkivonat hatására elpusztult. A vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.

A kutatók szerint a hatás annak eredménye, hogy a szőlő valamilyen, egyelőre ismeretlen hatóanyaga azt a folyamatot befolyásolja, amely a programozott sejthalálhoz vezet. Ezt a jelenséget egy fehérje szabályozza, és a szőlő hatóanyaga a sejthalálhoz vezető folyamatot gyorsítja.

„Mindenki olyan anyagot keres, ami valamilyen módon elpusztítja a daganatos sejteket, de épen hagyja az egészséges szövetek sejtjeit – mondta a munkacsoport vezetője. A szőlőből kivont hatóanyag ebbe a csoportba tartozik.”

A vizsgálatok folytatódnak, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy még sok munka van hátra, amíg ezekből a kísérletekből gyógyszer lesz, és az is korai volna, hogy arra biztassák az embereket: azért egyenek minél több szőlőt, mert az véd a rosszindulatú daganatok ellen.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés