2024. Július 22. hétfő
Csukjuk be a diétás könyveket, felejtsük el a csodatévő tablettákat! Kutatók szerint a sikeres fogyás kulcsa a vízivás, mégpedig étkezés előtt két pohárral. Az összefüggés azonban csak középkorúaknál és idősebbeknél áll fenn.

Amerikai kutatók egy korábbi vizsgálatuk során megállapították, hogy azok, akik étkezés előtt vizet isznak, 75-90 kalóriával kevesebbet ételt fogyasztanak. A Brenda Davy vezette munkacsoport kérdése újabb vizsgálatuknál az volt, hogy vajon ez a kalóriacsökkenés csak az adott étkezésre érvényes-e, vagy kitart-e a nap egészében.

víz, fogyás

A vizsgálatban részt vevő 55 és 75 közötti elhízott nőket két csoportra osztották: az egyik csoportnak zsírszegény és kalóriaszegény étrendet írtak elő, a másiknak ugyanilyen diéta mellett reggeli, ebéd, és vacsora előtt el kellett fogyasztania két pohár vizet. Tizenkét hét múlva a vizes csoport átlagosan mintegy 7 kg-ot, a másik csoport 5 kg-ot fogyott, ami 30 százalékos különbséget jelent.

Davy és munkatársainak további kérdése arra irányult, hogy vajon a tizenkét hetes kúra eredménye hosszútávon is megmarad-e: megállapították, hogy akik a továbbiakban is vizet fogyasztottak, nemcsak tartották súlyukat, de esetenként további kilókat veszítettek.

A módszer hátránya, hogy csak középkorúakban működik, ugyanis esetükben lassabban ürül ki a gyomortartalom, ami miatt a víz hatására kialakult teltségérzet és csökkent étvágy hosszabb ideig marad fenn. A 18-35 év közötti korosztályban a vízfogyasztás nem jár előnnyel, mivel esetükben az elfogyasztott folyadék gyakorlatilag azonnal távozik.

Táplálkozás-szakértők szerint az új módszer ígéretes, ugyanis viszonylag ártalmatlan, és különösebb költséget nem igényel.

A nyugati társadalmakban, köztük az amerikaiban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, mely az emelkedő tendenciát mutató cukorfogyasztásnak tudható be. A finomított cukor kiemelt forrását jelentik a cukrozott szénsavas italok és gyümölcslevek. Ezek alapján érthető, ha a kutatók inkább a kalóriamentes vizet ajánlják.


Forrás: Medipress
2010. 08. 30. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés