2024. Július 24. szerda
Sokan gondolják úgy, hogy a fogyókúra sikere kizárólag az elhatározáson és az akaraterőn múlik. Bár ezek is számítanak, egy új kutatás szerint egy másik tényezőnek is komoly szerepe van a fogyásban, ez pedig a diéta szabályainak összetettsége.

Az amerikai Indiana Egyetem és a berlini Max Planck Humán Fejlődéstani Intézet kutatói 390 olyan nőt követtek nyomon, akik kétféle diétát kezdtek el. Az egyik a Németország-szerte ismert Brigitte-diéta volt, amelynél egyszerűen követni kell egy adott étrendet, míg a másik a Weight Watchers program, amelynél minden étel egy adott pontszámot ér és naponta csak egy bizonyos pontszámig ehetünk.

Betartható fogyókúraA kutatók megállapították, hogy minél összetettebbnek tűnt egy fogyókúra, annál hamarabb hagyták abba az emberek – az összefüggés függetlennek bizonyult a szociális és kognitív tényezőktől is. Emellett természetesen a környezet is számít, például hogy minden nassolnivalót eltegyünk a közelünkből.

A tanulság tehát az, hogy ha valaki fogyókúrázni szeretne, válasszon olyat diétát, amelynek szabályait egyszerű betartani. „Ha egy bonyolultabb diéta mellett döntünk, amely például a rugalmassága miatt vonzóbb, gondoljuk végig, mekkora erőfeszítést igényel nyilvántartani az elfogyasztott adagokat – javasolja Jutta Mata, aki jelenleg a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora. Ha nagyon összetett diétát választunk, nagyobb valószínűséggel fogjuk feladni, így a legjobb, ha eleve másikat keresünk.”

A legnagyobb kihívást azonban nem is a súly leadása, hanem az elért testsúly megtartása jelenti: minél hosszabb ideig tartjuk be a diétás étrendet, annál valószínűbb, hogy sikerül megtartani súlyunkat.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés