2024. Július 22. hétfő
Éhezés és túlzásba vitt koplalás -  Hashajtás -  Túlzásba vitt edzés -  Dohányzás
A fogyás eszköztárába sokféle módszer belefér - az okosan megtervezett, helyes étrenden és mozgáson alapuló tervektől kezdve az ártatlan, ám hatástalan diétákon át az extrém, akár az egészséget is veszélyeztető módszerekig. A WebMD egészségügyi portál összegyűjtötte, melyek azok a veszélyek, amelyeket a fogyókúra során kerülni kellene, mégis sokan elkövetik őket.

Éhezés és túlzásba vitt koplalás

A kalóriabevitel drasztikus visszaszorítása gyors és látványos fogyáshoz vezet, ilyenkor azonban korántsem csak a zsírszövet fogy, hanem az egészség szempontjából igen értékes izomszövet is. A gyors fogyás jobban hajlamosít a visszahízásra, és sokan még „túl is hízzák” kiinduló súlyukat.

„A szélsőséges kalóriamegvonással elért gyors súlyvesztés eredménye víz-, némi zsír- és izomveszteség, ami végül csökkenti az anyagcserét, így a testnek kevesebb kalóriára lesz szüksége a túléléshez” – állítja a testsúly-menedzsmenttel foglalkozó Dr. Michelle May. Ezért lehetséges az, hogy valaki már alig eszik, mégis hízik, hiszen a lelassult anyagcsere maximálisan ki szeretné használni a bevitt kalóriákat. Ha a fogyókúra után ezt nem veszik figyelembe, annak következménye hízás lesz, ráadásul a testzsír javára. A napi kalóriabevitelt nem tanácsos 1200 kalória alá vinni, máskülönben küzdelmessé válik a szervezet tápanyag- és energiaigényének kielégítése, valamint az éhség csillapítása.

Fogyi hibak

Hashajtás

Önhánytatás, hashajtók beszedése, az étel megrágás után való kiköpése: Diekman szerint ezek az egészségtelen és veszélyes módszerek gyakoriak a fiatalok között, és az első lépést jelenthetik a komolyabb étkezési zavarok felé. A gyomorsav rendkívül maró hatású, amire szükség van az ételek feldolgozásához. „A szélsőségesen savas hányás károsíthatja a nyelőcsövet, a száj nyálkahártyáját és a fogzománcot, ez pedig növelheti bizonyos daganatok és a fogszuvasodás rizikóját, ha a hányás szokássá válik” – mondja a szakértő.

A rendszeres hánytatás vagy hashajtás emellett nagy mértékű folyadékveszteséggel is jár, aminek következménye a már említett kiszáradás és elektrolitzavar. A hashajtók szedése felboríthatja a bélflóra kényes egyensúlyát, ami emésztési zavarokhoz és a bélmozgás lecsökkenéséhez vezethet, ami miatt a székletürítéshez állandóan hashajtóra lehet szükség.

Túlzásba vitt edzés

Az extremitásig fokozott edzésnek látványos eredménye van, ám ugyanannyi súlyos következménye is: a túlzott fizikai megerőltetés különféle sérülésekhez vezethet, pszichés téren pedig May szerint, oda vezethet, hogy az edzés az evésért való büntetéssé válik.

USA-beli szakmai ajánlások szerint az egészséges sportolás heti öt napon át napi 30 perc közepesen intenzív vagy heti három nap 20 perc intenzív kardiózást, valamint heti kétszer 8-10 erősítő gyakorlat 8-12-szeri ismétlését jelenti. Ennek ellenére sokan azt gondolják, hogy minél több, annál jobb, amivel egyrészt túlmennek az egészséges határán, másrészt pedig a mániákus edzés átveheti az irányítást az életük felett. Az edzésprogram kiválasztásakor az egészségre gyakorolt pozitív hatást kell szem előtt tartani, például azt, hogy a mozgás csökkenti a stresszt, mondja Dr. Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikai Szövetség szóvivője.

Dohányzás

Sokan az elhízástól való félelmük miatt nem szoknak le a dohányzástól. A félelmük nem megalapozatlan, a leszokás valóban gyakran jár hízással, ami arra vezethető vissza, hogy a dohányban lévő nikotin étvágycsökkentő hatású. A dohányzás ugyanakkor a test szinte összes szervét károsítja, rákot, szív-érrendszeri, légúti és más betegségeket okoz, és növeli a halálozás esélyét. A leszokás mindezt a rizikót csökkenti. A hízás elkerülése érdekében érdemes megreformálni az étrendet: vizsgálatok szerint például a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása megkönnyítheti a leszokást.


Forrás: Vital.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés