2024. Július 18. csütörtök
Sokszor elsiklunk a hír felett, amikor egy közismert ember, sztár betegségéről hallunk, olvasunk. Más a helyzet, amikor szembesülünk a betegséggel: mi magunk vagy egy közeli családtagunk lesz beteg. Ilyenkor igyekszünk mindenből erőt meríteni; az orvos biztató szavaiból, a távoli ismerős gyógyulásának történetéből, vagy éppen abból, ahogy az ismert sztár képes együtt élni betegségével.

Magyarországon minden tizedik ember érintett a vesebetegségek kapcsán, és 6000 ember szorul vesepótló kezelésre, dialízisre vagy transzplantációra. Veseelégtelenség miatt a világ országaiban kezelt betegek száma becslések szerint 2009. végére elérte a 2.456.000 főt.

Victoria svéd királyi hercegnő 2002-ben kezdett járni személyi edzőjével, a polgári származású Daniel Westlinggel. A 2009-es év végén azonban pletykaáradat indult el, mivel Daniel több hivatalos eseményen nem jelent meg Victoria mellett. Mint később kiderült, Daniel veseátültetésen esett át. A 36 éves luxusedzőterem-tulajdonos elmondta, hogy veseproblémája már születésekor is megvolt, ám 16 éves koráig nem tudott róla. Akkor egy futballsérülés miatt készült röntgenfelvételből derült ki a betegség. „Nem okozott fájdalmat, észre sem vettem” – fogalmazott az interjúban XVI. Károly Gusztáv svéd király akkor még leendő veje.

Az orvosok szerint azonban az utóbbi időben rosszabbodott az állapota, és két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy transzplantációra van szüksége, valamivel később meg is műtötték. Azóta – mondta – jobban érzi magát, mint valaha. „Megtisztult a szervezetem” – fogalmazott a 33 éves trónörökös férje. 2010. június 19-én a koronahercegnő és Daniel megtartotta esküvőjét, első gyermeküket 2011 márciusára várják.

2010-ben vesetranszplantáción esett át a színész és komikus Tracy Morgan (42) is, akinél 15 éve cukorbetegséget diagnosztizáltak, de betegségét nem vette komolyan. Egy idő után veséi felmondták a szolgálatot és vesepótló kezelésre szorult.

Natalie Cole

Natalie Cole is új vesével él: Nat King Cole 59 éves lánya is dialíziskezelésre szorult, miután a hepatitisz C következtében mindkét veséje felmondta a szolgálatot. Mindezt először Larry King tévéműsorában mondta el, élő adásban, mire a műsor végén King mutatott neki egy rakás kinyomtatott emailt, melyekben tévénézők ajánlották fel a saját veséjüket a meghatott Cole számára. Az 59 éves Natalie a hírek szerint nővére, Carol betegágyánál volt, amikor a hírt kapta, hogy találtak számára egy vesedonort.

Vesetranszplantáción esett át Börcsök Enikő is, a Vígszínház színművésze, aki így emlékszik vissza betegségére: „Negyedéves hallgató voltam a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amikor megtudtam, hogy vesebeteg vagyok. Sokáig kórházban voltam, ezért az utolsó vizsgaelőadásomban nem tudtam játszani. Nagyon megijedtem, hogy mi lesz, ha így marad, és nem lehetek majd színésznő. Szerencsére nem így történt. Főiskola után Kaposvárra szerződtem, onnan betegségem ideje alatt Pécsre jártam kezelésekre. Nyolc évig sikerült gyógyszerekkel javítani az állapotomon, aztán sajnos dialízisre kellett járnom, míg megfelelő donort találtak számomra. Három év dialízisen és két transzplantáción vagyok túl. Egészséges boldog életet élek!”

Börcsök Enikő azonban nem felejtette el, milyen a vesebetegséggel együtt élni. A Nemzeti Vese Program nagyköveteként a szintén vesetranszplantált Both Andrással (színművész, az RTL Klub hangja) együtt a betegség megelőzésére, illetve időben történő felismerésére hívják fel a figyelmet, és segítenek a transzplantáció előtt állóknak.


Szerző: Vital
2011. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés