2021. Május 06. csütörtök
A HIV-fertőzöttek esendőbbek a vesebetegségekkel szemben, részben a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek következtében. Jó hír számukra, hogy amerikai kutatók szerint a veseátültetés náluk is biztonságos.

A gyógyszerkoktélok bevezetése előtt a vesebeteg HIV-fertőzötteket nem tekintették alkalmasnak szervátültetésre, ez a hozzáállás azonban már megváltozott. Peter Stock, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a túlélési arány ebben a csoportban megközelíti az átlagnépesség körében tapasztalt arányt.

veseátültetés, HIV

Stock és munkatársai 19 amerikai orvosi központban kezelt 150 páciens adatait tanulmányozták. A vizsgálatban három évig követték nyomon a veseátültetésen átesett emberek egészségi állapotát. Az egy év utáni túlélési arány 95 százalékos, a három év utáni pedig 88 százalékos volt. A haláleseteket szívproblémák, a régi vesében kialakult rák, illetve bakteriális és tüdőfertőzések okozták.

A transzplantált vesék 90 százaléka működőképes volt egy év elteltével, 74 százaléka pedig a harmadik év végén is. Kevésbé kedvező adatokat kaptak a kutatók a kilökődési arányt tekintetve: az meglepő módon két-háromszorosa a vírushordozók körében, olvasható a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban.


Forrás: MTI
2010. 11. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés