2021. Május 13. csütörtök
A világon először végeztek laparoszkópiás veseátültetést egy barcelonai kórházban. Egy krónikus veseelégtelenségben szenvedő középkorú nőt operáltak meg, aki a vesét férjétől kapta.

A bonyolult műtétről a barcelonai székhelyű Puigvert Alapítvány urológiája adott hírt az után, hogy a páciens normál veseműködéssel, kétheti lábadozás után elhagyta a kórházat.

laparoszkópiás veseátültetés

A műtét 230 percig tartott – mondta el Antonio Rosales, a sebészcsoport koordinátora, aki egy 7 centiméteres hasi nyíláson át helyezte be az új vesét a páciensbe, miközben a hagyományos veseátültetésnél húsz centiméteres vágást ejtenek a betegen.

A laparoszkópia olyan sebészi eljárás, amelynek során a betegbe a vágáson át egy vékony csövet vezetnek be, és így egy videokamera segítségével láthatják a hasi szerveket. A sebész monitoron látja a szerveket, és a beteg testébe néhány apró vágáson keresztül bevezetett sebészi eszközökkel manipulál.

”Ez az eljárás minimálisan invazív, így csökken az operáció utáni fájdalom, és rövidebb a lábadozási idő” – magyarázta az orvos.

Rosales szerint a laparoszkópiás veseátültetés nagy előrelépés, mert a szervet kapó betegeket kilökődésgátló gyógyszerekkel és szteroidokkal kezelik, ami elősegíti a szerv befogadását, de megnehezíti a felépülést és a sebgyógyulást. A kisebb vágás és kevésbé invazív műtét a beteg számára nagyobb biztonságot és jobb életminőséget jelent.


Forrás: MTI
2009. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés