2024. Június 22. szombat
A leggyakoribb kiváltó okok -  Hogyan segíthet az orvos? -  Kezelés, megelőzés

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A végbél területén és környékén jelentkező viszketés önmagában nem betegség, inkább tünet. Az esetek többségében fellelhető valamilyen kiváltó ok vagy betegség, ugyanakkor néha sosem derül fény arra, hogy mi okozta. A kiváltó októl függetlenül a viszketés elvileg minden esetben sikeresen kezelhető.


A végbélnyílás körüli bőr viszketése (pruritus ani) a feltételezettnél is gyakoribb probléma lehet, mivel a legtöbben inkább nem osztják meg másokkal – még akár az orvosukkal sem –, hogy ettől szenvednek. Bár elvileg bárkinél előfordulhat, brit egészségügyi adatok szerint négyszer több férfit érint mint nőt, és a fiatalokhoz képest jóval gyakoribb a negyven felettiek körében.

Végbéltájéki viszketés

A viszketés jelentkezhet rohamszerűen, de folyamatosan is fennállhat. Mértéke eltérő lehet, legrosszabb esetben az elviselhetetlenségig fokozódhat, és azonnali vakarózásra késztethet. Társulhat mellé égő érzés, irritáció, érzékenység vagy fájdalom is; a bőr kipirosodhat, váladékozhat, és gyulladás is felléphet. A nap folyamán bármikor előfordulhat, de általában gyakoribb vécéhasználat után, főként ha a széklet híg, egyeseknél pedig jellemzően elalvás előtt válik intenzívvé. A viszkető terület dörzsölése további sérüléseket okozhat, ezzel utat nyitva további fertőzéseknek, fekélyek kialakulásának.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A leggyakoribb kiváltó okok

A végbélviszketés gyakran csupán az elégtelen higiénia számlájára írható, de többféle betegség is kiválthatja. Ez többnyire aranyeresség, valamilyen végbélprobléma vagy -sérülés (például sipoly vagy a bőr berepedése), fertőzés (hüvelygomba, Candida-fertőzés, szexuális úton terjedő fertőzések), illetve a nyálkahártya vagy a bőr elváltozása (ekcéma, seborrhoeás dermatitis, pikkelysömör, allergia) szokott lenni. Kiválthatják szisztémás betegségek (diabétesz, májbetegség), élősködők (férgek, giliszták), ritkán pedig végbéldaganat tünete is lehet. Jelentkezhet gyógyszerek, többnyire antibiotikumok szedésekor, hasmenés vagy lágy széklet esetén, de ugyanakkor a túl kemény széklet is előidézheti. Egyeseknél bizonyos ételek fogyasztása után is előfordul: jellemzően a csípős fűszerek a felelősek ilyenkor, de van, aki a paradicsomra, a mogyoróra, a csokoládéra, a kávéra vagy épp az alkoholra reagál érzékenyebben.

A végbélviszketés kialakulását és rosszabbodását olyan tényezők is előidézhetik, mint a szorongás, a mentális stressz, a hőség és a nedvesség, a testhelyzet. A végbélnyílás környékét fedő érzékeny bőr rosszul tűri, ha nyomásnak, dörzsölésnek van kitéve, például tangabugyi vagy gyapjúholmik viselésekor, és a „túl alapos”, nagyon durva vécépapírral való dörzsölés is felsértheti, és vezethet viszketéshez. Rizikótényező még a bőr kiszáradása, illetve a túlzott nedvesség, amit fokozott izzadás, rosszul szellőző ruházat, allergia, hasmenés vagy túl lágy széklet, széklettartási nehézség válthat ki.

A végbélnyíláson vagy a fehérneműn maradt székletmaradvány ugyanúgy okozhat viszketést, mint a tisztálkodás túlzásba vitele. Utóbbi kiszáríthatja az érzékeny bőrt, de a szappanok, tusfürdők is irritálhatják, pláne, ha nem öblítjük le őket alaposan a bőrről. A kozmetikai termékek mellett a mosószerek, öblítők egyes összetevői, vagy a vécépapírokhoz adott kémiai anyagok is előidézhetik a viszketést.

Hogyan segíthet az orvos?

A megfelelő kezeléshez a háziorvosnak ismernie kell a kórtörténetben szereplő esetleges betegségeket, az aktuálisan szedett gyógyszereket, a viszketés jelentkezésének körülményeit, erősségét, a táplálkozási szokásokat, stb. Szükség esetén laborvizsgálatokat kérhet, és bőrgyógyászhoz, vagy proktológushoz utalhatja tovább a beteget, ahol kívülről ellenőrzik a végbélnyílás bőrének állapotát, esetleges gyulladását, kiütéseit. A proktológus manuálisan kitapinthatja a végbél belső részét is, sőt végbél- vagy vastagbéltükrözést is végezhet.

Kezelés, megelőzés

Ha a háttérben valamilyen betegség áll, annak hatásos kezelése az esetek többségében a végbélviszketést is enyhíti. A helyileg alkalmazandó készítmények között szóba jöhetnek gombaellenes, kortikoszteroidot tartalmazó gyulladáscsökkentő, vagy antihisztamint tartalmazó, érzéstelenítő hatású krémek, kenőcsök, de a fertőtlenítő ülőfürdő alkalmazása is segíthet.

A viszketés megszüntetéséhez elengedhetetlen a személyi higiénia alapvető szabályainak betartása: a napi rendszeres tisztálkodás mellett biztosítani kell, hogy a végbélnyíláson ne maradjon székletmaradék a vécéhasználat után. Ehhez érdemes puha, színezék- és illatanyagmentes vécépapírt, törlőkendőt használni, a tisztálkodáshoz pedig bőrsemleges, kímélő készítményeket, amelyeket alaposan le kell öblíteni. Mosakodás után a végbél környékét jól meg kell szárítani, de ugyanakkor kerülni kell az erős dörzsölést. Utazáskor, vagy ha szükség esetén nem tudunk vízzel is tisztálkodni, hasznos segítség a nedves vécépapír. A gyakoribb tisztálkodás akkor is indokolt, ha túlságosan izzadunk – például edzés után. Az ágynemű és a fehérnemű anyaga legyen pamut; kerüljük a szoros alsóneműt; az egészségügyi betétből válasszunk minél légáteresztőbbet, és cseréljük gyakran. Fontos a rendellenes székletürítés – székrekedés vagy hasmenés – rendezése, és ha felmerül a gyanú, hogy a végbélviszketés összefügg valamilyen étel/


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés