2024. Június 22. szombat

Tabutéma: a széklet-visszatartási képtelenség

székletinkontinencia, széklet-visszatartási képtelenség
1 . oldal
Okok -  Gyakran együtt jár a vizeletinkontinenciával  -  Van megoldás
A széklet-visszatartási képtelenség vagy székletinkontinencia a székletürítés feletti kontroll elveszítése. A rendellenesség nyolcszor gyakrabban fordul elő nők, mint férfiak körében. Hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre, ugyanakkor külföldi felmérések 1 és 16 százalék közé teszik az érintettek arányát, például csak az Egyesült Államokban több mint egymillió embert érint ez az állapot.

Ugyanakkor nagyon sok eset marad rejtve, hiszen itt talán még a vizeletinkontinenciánál is erősebben jelentkezik a rendkívül erős szégyenérzet. Ezt az is jelzi, hogy a székletinkontinenciában szenvedők fele nem említi meg orvosának a problémáját. Sokakat a szégyenérzet mellett az is visszatart, hogy úgy gondolják, semmi nem segíthet rajtuk, holott számos hatásos kezelés áll rendelkezésre.

Okok

A végbél működését három dolog befolyásolja: a végbélzáró izmok nyomása, a végbél tárolókapacitása és a végbél érzékelése. A végbél záróizmai összehúzódnak, és így gátolják a széklet távozását a végbélből.

A székletinkontinenciát legtöbb esetben izomkárosodás okozza. Nőknél ilyen károsodás gyakran következik be a szülés során. A fiatal nők általában képesek az izomgyengeséget ellensúlyozni, de a menopauza nyomán az izomzatuk gyengülésével és a medence támasztószerkezetének meglazulásával együtt már jelentkezhet a probléma. Mindemellett gyulladásos bélmegbetegedések és a végbél körüli területen keletkezett tályogok is lehetnek az inkontinencia kiváltói.

Tabu széklet

A széklet-visszatartási képtelenséget a végbél tágulóképességének csökkenése is okozhatja, amely miatt lerövidül a széklet érzékelése és a bél ürítésének sürgető szükséglete közötti idő. Mivel hasmenés esetében a székelés sokkal nehezebben kontrollálható, így ez is székelési inkontinenciához vezethet.

______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

Gyakran együtt jár a vizeletinkontinenciával

Egy vizeletinkontinenciában szenvedő nők körében végzett kutatás kimutatta, hogy a széklet- és a vizeletinkontinencia kialakulása sokszor összefügg, és gyakrabban alakul ki olyan nőknél, ahol a detrusor izom (hólyagizomzat) gyengeségét diagnosztizálták, mint azoknál a nőknél, akik valódi stresszinkontinenciában szenvednek. Ugyanezen vizsgálat során az is kiderült, hogy milyen nagy a rejtett esetek száma: a vizsgálatban részt vevő hölgyek közül jóval többen vallották be székelési inkontinenciájukat egy postázott kérdőívben (26 %), mint személyes megkérdezés nyomán (15,3 %).

Van megoldás

Nagyon fontos, hogy akinél jelentkezik a probléma, gondos orvosi kivizsgáláson essen át, hogy a kiváltó okokat feltárják. A kórelőzmény elemzése, a fizikai vizsgálatok és a kiváltó ok, valamint a súlyossági fok meghatározása után lehet hozzáfogni a kezeléshez.

Az enyhe problémák egyszerűen, étrendváltoztatással és szorulást okozó gyógyszerek használatával kezelhetők. Emellett néhány otthon is végezhető végbélizom-erősítő gyakorlatot elsajátítása is ajánlott. Más esetekben az úgynevezett biofeedback eljárás alkalmazható, amelynek célja a páciens érzékelő képességének javítása, hogy a végbélbe érkezett és távozásra kész székletet érzékelje és segítse az izmok erősödést. Az anális izmok sérülése sebészeti úton is javítható.

Sokszor a végbélben gyulladást kiváltó betegségek állnak a háttérben, ezek megfelelő kezelésével szintén megszüntethető vagy enyhíthető az inkontinencia. Néhány esetben a rendszeresen szedett gyógyszerek lecserélése is segít. Mindemellett jelenleg is folyik olyan mesterséges végbélzáró izomzat kifejlesztése, amely segítségével a súlyos széklet-visszatartási problémával küzdő páciensek kezelése is megoldhatóvá válik.

A mindennapi életet az erre a problémára kifejlesztett, anatómiailag formált, ultra nedvszívó és szagsemlegesítő képességgel rendelkező inkontinenciabetétek és nadrágpelenkák is megkönnyíthetik.


Forrás: Inko Klub Egyesület

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés