2025. Február 25. kedd
Egy szűk körű kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mindennapos reggelizés a túlsúlyos nők esetében segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

Az amerikai Endokrinológiai Társaság San Franciscó-i éves konferenciáján közzétett kutatásukban a Coloradói Egyetem munkatársai kimutatták, hogy amikor a vizsgált nők kihagyták a reggeli étkezést, inzulinrezisztencia alakult ki bennük, vagyis az az állapot, amikor a szervezetnek több inzulinra van szüksége a normális vércukorszint beállításához. A kutatásban megfigyelt inzulinrezisztencia ugyan rövid távúnak mutatkozott, de ha az állapot krónikussá válik, a diabétesz kockázati tényezőjének számít.

„Úgy látszik, hogy a reggelizés valóban egészséges” – foglalták össze az eredményeket a kutatók. „A testsúly kontrollálásán kívül a cukorbetegség megelőzésében is segíthet.”

A kísérletben 29 év átlagéletkorú, túlsúlyos, vagy elhízott nők vettek részt, akik mindegyike túlsúlyos vagy elhízott volt. A kutatók két különböző napon ebéd után megmérték a nők inzulin- illetve vércukorszintjét. Az egyik napon ettek reggelit, a másikon kihagyták a reggeli étkezést.

A vércukorszint normális esetben megemelkedik étkezés után, ami kiváltja az inzulintermelődést, ez pedig segít a sejteknek elszívni és energiává átalakítani a vércukrot. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a nők inzulin- és vércukorszintje sokkal magasabb volt azon a napon, amikor kihagyták a reggelit. Elmondható, hogy a reggeli nélküli napon a résztvevőknek magasabb inzulinszintre volt szükségük ahhoz, hogy ugyanazt az étkezést feldolgozzák.

Mivel a kutatás csupán kapcsolatot mutatott ki a reggeli kihagyása és az inzulinszint növekedése között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Az adatok megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.


Forrás: Medipress
2013. 06. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés