2021. Május 14. péntek
A túlsúly kialakulásáért az esetek többségében a helytelen életmód okolható, vannak esetek azonban, amikor hormonális eltérés miatt gyarapodnak a zsírpárnák.

Pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy által termelt hormonok fontos szerepet játszanak az anyagcserében. A pajzsmirigy-alulműködés lelassítja az anyagcserét, ezért a szervezet a korábbinál kevesebb kalóriát képes elégetni. „Mintha háromkerekű gyerekbiciklin akarná az ember felvenni a versenyt Lance Armstronggal” – magyarázza Michael F. Roizen és Mehmet C. Oz, elhízással foglalkozó amerikai szakértők.

elhízás

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
A nők 20 százalékánál ez a betegség felelős a nem kívánt súlygyarapodásért. Ez voltaképp nem más, mint inzulinrezisztencia, mely a cisztás petefészkek által abnormális mennyiségben kiválasztódó hormonok miatt következik be.

Kevés tesztoszteron
Idősebb férfiak és a menopauzán átesett nők esetében fordul elő, akik tekintélyes mennyiségű zsírt halmoztak fel hastájékon. A hasi zsír ugyanis a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Vannak, akik azt mondják, a kövér egyedülálló férfiak ezért söröznek együtt: nincs nemi vágyuk, sem agresszió, hogy megküzdjenek egy nő kegyeiért. A hasra hízó nőknél ugyanúgy problémák merülnek fel, mivel náluk is a tesztoszteron felel a libidóért. A kevesebb tesztoszteron miatt kisebb az izomtömeg, ami miatt nehezebben égetik el a zsírt, vagyis az ördögi kör bezárul. A megoldás: az állóképesség fokozása edzéssel. Vajon honnan lehet tudni, hogy kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetben? Ha a megszokottnál ritkábban kell borotválkozni.

A növekedési hormon mennyiségének csökkenése
Az öregedéssel ez is együtt jár, főként, ha valaki nem tud legalább 90 percet egyhuzamban aludni, mert fel kell kelnie pisilni. Ez is elhízáshoz vezethet. A legjobb természetes módszer a növelésére: az elegendő alvás és a testmozgás.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés