2024. Július 21. vasárnap
Mikor alkalmazható eredményesen?
Férfiak, nők egyaránt küzdenek a testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnák ellen. A fogyókúra azonban sokszor nem segít, vannak olyan testrészeink, ahol a zsírlerakódások alkati adottságként maradnak, és testgyakorlatokkal sem tűnnek el. A többnyire alkati adottságként meglévő zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírleszívás módszerét.

A zsírleszívás lényege, hogy kicsiny, 0,5-1 cm nagyságú bőrmetszésen át speciális csövet vezetünk a bőr alá, a zsírrétegbe, melyen át erős szívás útján eltávolítjuk az előzetesen roncsolt zsírszövetet. Ez a roncsolás lehet mechanikus trauma a zsírszívó kanüllel, történhet kémiai szereknek a megfelelő területre való korábbi bejuttatása révén, illetve legújabban ultrahang segítségével is roncsolhatjuk a zsírsejteket.

zsírleszívás

Zsírleszívással soha nem lehet egy adott területről a zsírréteg teljes vastagságát eltávolítani, mivel ez a fölötte lévő bőr vérellátási zavarához vezethetne, valamint esztétikailag sem lenne előnyös. Ugyancsak korlátozott az egy zsírleszívás során összesen eltávolítható zsír mennyisége, mivel a szervezet számára nem közömbös folyadékveszteségről van szó, ami veszélyes következmények nélkül nem fokozható tetszőlegesen.

Mikor alkalmazható eredményesen?

Épp ezért a zsírleszívás nem alkalmas általános kövérség megszüntetésére, nem használható fogyókúra helyett, illetve lényeges súlycsökkentés céljából, csupán helyi, körülírt zsírpárnák (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka stb.) korrekciójára. Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott zsírleszívással, mivel a kinyúlt bőr utána még kevésbé lesz kitöltve, még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl (kb. 40 éven felül) már csak ritkán ajánlatos: feszes, rugalmas bőr esetén vagy olyan műtét kiegészítéseként, ahol a bőrmegfeszítés is megtörténik, pl. hasplasztika.

A zsírleszívás után azonnal rugalmas, megfelelő nyomást biztosító speciális öltözéket (nadrág, dressz) helyezünk a területre, melyet a műtét után minimum 2 hétig kell viselni a vérzések elkerülése, a műtét utáni duzzanatok csökkentése, valamint a bőr letapadásának elősegítése érdekében.

Nem azonnal látszik az eredmény, mivel zsírleszívás után duzzanat, bevérzés keletkezik, a terület átmenetileg keményebbé válik. A végleges eredmény kialakulása átlagban kb. 3 hónap múlva várható; feltűnő, előnytelen heg a kis metszés következtében nem marad. Kis terület esetén a beavatkozás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, de gyakran altatásban kerül rá sor.

Az esetek legnagyobb részében a zsírleszívásnak nincs szövődménye. Bár elméletileg vérzés, fertőzés, trombózis, speciális szövődményként zsírembólia előfordulhat, de ritkaságuk miatt gyakorlatilag nem igazán kell tartani tőlük.

Helyesen kiválasztott, alkalmas páciens esetében a zsírleszívás nagyon jó eredményt biztosít, a testforma helyi hibáját szépen megszünteti.


Szerző:

Dr. Kathó Jenő
plasztikai sebész,
fül-orr-gégész szakorvos


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés