2024. Július 20. szombat
1 . oldal
Műtéti megoldások
Az időskori csontritkulás kapcsán nem ritkán egyszerű elesésre is bekövetkezhet a combnyaktörés, de találkozhatunk spontán (ágyban fekve) létrejövő formájával is.

Tünetei igen szegényesek lehetnek (pl. az ún. beékelt törésnél a beteg emelni tudja alsó végtagját, sőt akár jár is rajta). Az esetek túlnyomó többségében azonban a sérült végtag megrövidül, kifordul, ún. "hullaláb" állásba kerül.

combnyaktörés

A combnyaktörés gyógyulási esélye nagymértékben függ a törés anatómiai elhelyezkedésétől. Minél közelebb esik a medencéhez, tehát a combfej porccal borított részéhez, annál inkább nő a combfej elhalásának veszélye. Ezen a területen ugyanis a csontot ellátó erek is súlyos sérülést szenvednek. A fejtől távolabb csökken a veszély, sőt előtérbe kerülhetnek olyan műtéti megoldások, melyek szinte azonnali terhelhetőséget biztosítanak. Alapelv, hogy minél előbb gyors, kíméletes műtétet végezzünk (pl. gyermekkori combnyaktöréseket olyan gyorsan kell operálnunk, mintha perforált vakbélről lenne szó).

Műtéti megoldások

Az ún. szegezés (kettős szeg, szeg és csavar, csavarozás stb.) a nagytompor magasságában ejtett metszésből történik. Hosszú szegeket azonban feljuttathatunk a térd felől is a combfejbe, ezzel áthidalhatjuk a combfejtől távolabbi töréseket. Ennek segítségével a "szerencsésebb" beteg gyógytornász segítségével már másnap terhelheti végtagját, míg a medencéhez közeli esetekben csak hosszú hetek után történhet meg ugyanez.

Az utóbbi töréstípusnál bekövetkezhet sokszor évek alatt a combfej elhalása, emiatt protézist kell beültetni. Ezért követjük a betegeket hosszú ideig és rendeljük vissza kontrollvizsgálatokra. Az utóbbi idők kíméletes műtéti technikái lehetővé tették a minimális vérzéssel járó operációkat. Az aneszteziológia, a gyógytorna, a hatékony trombózisvédelem fejlettsége, valamint a gondos nővérmunka miatt ma már alig vesztünk el beteget a nemrég még rettegett combnyaktörés miatt. Természetesen ezek a sérülések is megelőzhetők, legalábbis részben. Tegyük meg legalább azt, ami rajtunk múlik, vegyük komolyan (főleg az idősebbek) a meteorológiai jelentéseket és a síkos, csúszós, havas, időszakokban lehetőség szerint ne menjünk az utcára.


Szerző: Dr. Szokoly Miklós
adjunktus
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés