2024. Július 20. szombat
Előfordulása -  Megszigonyozza áldozatait
A tenger állatvilágának talán legcsodálatosabb alak- és színgazdagságú tagjai, a telepeket alkotó medúzák korántsem veszélytelenek.

Pár évvel ezelőtt egy, a Portugál partokon nyaraló magyar könnyűbúvár úszott a csalánozók sűrűjébe. Vállalkozó szellemű honfitársunkat végül egy mentőcsónak húzta partra. Testét teljesen elborították a medúzák "névjegyei". Akármilyen megkapó is tehát a több ezres medúzaraj látványa, mégse keressük velük a testi kontaktust, hiszen könnyen tehetik feledhetetlenné a tengerparti nyaralást.

medúza

Előfordulása

A harang vagy gomba alakú, kocsonyás testű állat szinte minden tengerben honos. Találkozhatunk vele a Norvég-tenger hideg vizében éppúgy, mint Új-Zéland partjai közelében. Édes vízben, így hazai folyóinkban is fellelhetők 0,22 cm-es példányaik, de ezek az emberre veszélytelenek. A kezdetleges szervezetű csalánozók törzsébe tartozó medúzák besorolásukat a testükön szétszórt, vagy annak egyes pontjain tömörült csípős, mérgező anyagot termelő szerveikről kapták.

Megszigonyozza áldozatait

A medúza szervezete a testsúlyának 97%-ában vizet tartalmaz, ez segíti elő a lebegést. A tengerparton nyaraló éppúgy megtalálhatja az 5-10 mm-t alig meghaladó és a tányérnyi nagyságú egyedeket, mint a sárgásbarna színű és a teljesen áttetsző, fátyolszerű példányokat.

Az élelemszerzésre és védekezésre egyaránt használható csalánsejtek leginkább kis tokokra hasonlítanak, melyek érintésre kipattannak. Ezzel egy időben vágódnak ki és ejtenek apró sérüléseket azok a szigonyban végződő fonalkák, amelyek méregtartalmukat (hypotoxint, mely a kisebb állatokban agytörzsi károsodást, bénulást okoz) az áldozatba fecskendezik. A kellemetlen találkozás és a csípés után a bőr rögtön megduzzad, kivörösödik, a méreg mennyiségétől függően jó darabig ég, viszket.

A medúzacsípés okozta "kínokat" enyhíthetjük hideg vizes borogatással, vagy viszketést, fájdalmat csillapító krémekkel. (Tunéziában a helyiek paradicsomot javasolnak a megcsípett területre, de sürgősségi ellátásként a homokkal való bedörzsölés is megteszi.) Az így szerzett sérülések kis mennyiségben pusztán kellemetlenek, pár nap alatt elmúlnak, de nagyobb területre kiterjedő, ostorcsapásokra emlékeztető csípéssorozat esetén azonnal kérjük orvos segítségét.


Szerző: Ács Mihály
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés