2024. Július 23. kedd
Tünetei, okai -  Étrendünk befolyással van a teljes szervezetünkre -  Vastagbélbántalmak -  Ne szokjunk hozzá
Ritkán vagy tartósan, de előbb-utóbb sokan szembesülnek a székrekedés problémájával. Számos kiváltó oka lehet: helytelen táplálkozás, a belek ellustulása, lelki tényezők vagy környezetváltozás. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy bizonyos okokat egyszerűen nem áll módunkban elkerülni: számos testi szükségletünket alárendeljük a környezet elvárásainak, szokásainak és az elfogadott életritmusnak.

"A székrekedés rendkívül száraz, kis mennyiségű (kevesebb mint 50 g/nap) vagy ritka (48 óránál nagyobb időközönkénti) széklet ürítése" határozza meg H.H. Friedman. A kínai orvoslás szerint is azt jelenti a "székrekedés", hogy túlságosan hosszú idő telik el két székelés között, vagy pedig az lassan, nehezen történik, illetve teljesen hiányzik.

 

Megnézem a Laevolac szirupot >> 

székrekedés

Tünetei, okai

A székrekedés legjellemzőbb velejárói: lepedékes nyelv, rossz lehelet, hirtelen jelentkező, majd állandósuló fejfájás, álmosság, elnehezült has, felfúvódás, fájdalom és korgó-morgó hangok a hasban, csökkent étvágy, bezárkózottság, sötét gondolatok, erőltetett és elégtelen széklet. Leggyakoribb oka pedig a kis mennyiségű, de magas kalóriatartalmú étel. Buta szokás elnyomni éhségérzetünket egy kávéval, teával, szendviccsel, amelyektől nem alakul ki a székelési inger kiváltásához elegendő bélsár, és így napokig nincs székletünk.

Étrendünk befolyással van a teljes szervezetünkre

Még rendszeres széklet esetén is sokan szenvednek a rejtett székrekedéstől. A helytelen táplálkozás eredményeként gyakoriak étrendünkben az alapvetően keményítőtartalmú és agyonfőzött ételek, megfosztva a vitaminoktól (finomra őrölt lisztből készült termékek, cukortartalmú és a bő olajban sütött ételek), ráadásul összekeverve a fehérjét tartalmazó ételekkel (hús, szalámifélék, sajt, tojás, tej, tejtermékek). Minden ilyen jellegű ételkeverék a vastagbélen végighaladva úgynevezett széklethártyát, üledéket hagy hátra, ez a vastagbél bemélyedéseiben a vízfelszívódás után megkövesült székletté válik (hiszen a víz 95%-a innen kerül vissza szervezetünkbe). A vastagbélben mindkét esetben rothadó-erjedő folyamatok zajlanak, melyeknek toxikus (mérgező) termékei a vízzel együtt felszívódnak, és a véráramba kerülve önmérgezést, ún. autointoxikációt okoznak, ez a legfőbb akadályozója a hosszú élet elérésének.

Kifejezett autointoxikáció három feltétel esetén fejlődik ki: mozgásszegény életmód; túlnyomórészt gyárilag megmunkált és finomított élelmiszerek, húsfélék fogyasztása; stressz, idegi és érzelmi túlterhelés.

A konyhánk a gyógyszertárunk! Mindennapos táplálékunk az egészségünk letéteményese. Ne gondoljuk, hogy a betegség csak úgy véletlenül talál el bennünket. Helyesen összeállított, személyre szabott étrenddel sok bajt és bántalmat elkerülhetünk. Figyeljünk rá, hogy egy-egy étkezés után miként reagál szervezetünk a bekerült táplálékra (az aranyérbetegség például mindig rosszabbodik a füstölt, ecetes ételektől).

Vastagbélbántalmak

Negyvenéves korunkra általában már erősen kitágul és deformálódik a vastagbél (a megtapadó bélsár következtében), nyomja és kiszorítja a hasüregben lévő más szerveket. Ha ehhez hozzáadjuk a vékony, 1-2 mm-es bélfalon át történő ozmózist, vagyis a méreganyagok átszivárgását, már nem is csodálkozunk, hogy különböző működési zavarok, betegségek jelentkeznek. A vastagbélfalra gyakorolt nyomás, valamint a széklet hosszas kapcsolata a bélfallal (vannak olyan kövületek, melyek évtizedek óta ugyanoda tapadnak!) az adott terület elégtelen táplálásához, rossz vérellátáshoz, vérpangáshoz vezet. Következményeképpen többféle betegség alakulhat ki: a bélgyulladás különböző formái, visszértágulat és aranyér, majd végül a méreganyagok egy helyen jelentkező és hosszan tartó hatásától polipok és rák.

A fent vázolt kép tömegességéről nyújt bizonyítékot a statisztika. Magukat egészségesnek tartó betegek szűrővizsgálatakor 1000 főből 306-ban találtak valamilyen proktológiai betegséget!

 

Megnézem a Laevolac szirupot >>

Ne szokjunk hozzá

A székrekedés befolyásolta mindennapokhoz, sokan hozzászoknak már gyerekkortól, és nem rakjuk félre a megszokott süteményeinket, húsételeinket. Mindaddig, míg a betegség be nem nyújtja a számlát.

Fokozatosan jön létre a vastagbél petyhüdtsége, tónushiánya (atónia). A vastagbélfal mérgezettsége és a székletkövületek által okozott széthúzódása miatt az idegek és izmok annyira megbénulnak, hogy megszűnnek reagálni a normális reflexre, hiányzik a perisztaltika, a hullámzó bélmozgás. Ezért nincsen sokáig székelési inger.

Székrekedés gyermekkorban is kialakulhat a székelési inger figyelmen kívül hagyása miatt. A gyerekek általában félnek óra alatt kikéredzkedni, nehogy ezzel felhívják magukra a figyelmet. Ilyenkor az antiperisztaltikus mozgások (ellenirányú hullámok) a harántvastagbélbe tolják a bélsárt, ahol az összegyűlik, az inger pedig elcsendesedik vagy teljesen megszűnik. A hasonló esetek többszöri ismétlődése felelős az idegek aktivitásának csökkenéséért, eltompulásáért. Nem tekintve a rossz emésztést, a gyermeknek nehéz a feje, elmarad a tanulásban. Felnőttkorban pedig a reggeli sietség, a kényelmetlen vécé, a gyakori utazások, életmód és stressz okozta hatások vezetnek székrekedéshez.

Mindez különösen vonatkozik a nőkre. A terhesség második felétől gyakori a székrekedés, és ilyenkor már nemcsak magukat veszélyeztetik általa. Nem is kétséges tehát, miért olyan fontos odafigyelni életmódunkra, és változtatni egy kicsit ha szükséges. Óvjuk a szervezetünket, figyeljünk oda székletünkre és vastagbeleink egészségére.

 

Szponzorált tartalom


Szerző: Meiszner Katalin

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés