2024. Július 23. kedd
Ha a népszerű, ám egészségtelen junk food („szemét étel” pl. gyorséttermi ételek) fogyasztásáról nem lehet lebeszélni az embereket, tegyük azokat egészségesebbé – gondolhatták angol tudósok, amikor egy egzotikus hínárfajta kivonatával kezdtek el kísérletezni.

A magas rosttartalmú hínárkivonat, az alginát a rosttartalom növelésére lehetne használható például süteményekben, burgerekben és egyéb olyan ételekben, melyek általában magas zsírtartalmúak és egészséges összetevőkben szegények. Az egyesült királyságbeli Newcastle upon Tyne Egyetem tudósai szerint az alginát az elhízás, a cukorbetegség és például a bélrák ellen is hatásos fegyver lehetne.

rost, rostok

A Lessonia illetve Laminaria néven is ismert barna színű, a Távol-Keleten, Dél-Amerikában, illetve Norvégia és Skócia bizonyos részein fellelhető tengerihínár-fajtából kivont szénhidrát, az alginát íztelen-szagtalan, piszkosfehér színű por, melyről már korábban bebizonyosodott, hogy erősíti a nyálkahártyát, a bélfal természetes védekezőképességét, lelassítja az emésztést és a tápanyagok felvételét. Ráadásul biztonságos élelmiszeradaléknak számít, hiszen az élelmiszeriparban régóta elterjedt zselésítőanyagként való használata, például poralakú élelmiszerekben, vagy bizonyos sörtípusokban a hab sűrűbbé tételére.

A rostban gazdag étrend (pl. sok zöldség, gyümölcs, barna kenyér, gabonafélék fogyasztása) köztudottan segít csökkenteni olyan betegségek előfordulását, mint például a bélrák, ám a kutatásban részt vevő Jeff Pearson professzor szerint még mindig kevés magas rosttartalmú ételt fogyasztunk, mivel az emberek egy része nem kedveli azokat. A kutató szerint az emberek szokásain nehéz változtatni, ezért a legcélszerűbb megoldás az általuk fogyasztott ételek minőségén javítani. Például úgy, hogy az étel zsírtartalmának egy részét a hínárkivonattal helyettesítik, így a teljesen természetes adalék segítségével egészségesebbé téve anélkül, hogy a megszokott íz bármit is változna.


Forrás: Medical News Today

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés