2024. Június 22. szombat
Milyen panaszokkal járhat? -  Milyen vizsgálatok szükségesek? -  Mit tehetünk házilag? -  Milyen szövődményektől kell tartani?

   Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A gyomortáji fájdalom sokféle betegségre, például gyomor- és nyombélfekélyre is utalhat. Mindkétféle fekély esetén fontos a mihamarabbi kezelés, mivel akár életveszélyes szövődményekkel is járhatnak.


A fekély nem más, mint a nyálkahártya körülírt hiánya. A gyomorfekély és nyombélfekély gyakoribb férfiakban, és többféle ok állhat kialakulásuk hátterében. A nyombélfekélyek általában jóindulatúak, a gyomorfekélyeket viszont jobban kell ellenőrizni szövettani vizsgálattal, mivel ezekből rosszindulatú elfajulás is kialakulhat.

A fekélybetegség három fő okai:
1. az olyan fájdalomcsillapítók, amelyek ugyan kifejezetten jók az ízületi-mozgásszervi betegségekben (orvosi elnevezésük: nem-szteroid gyulladáscsökkentők), de az arra érzékeny egyénekben súlyos nyálkahártya-károsodást és -vérzést okozhatnak;
2. savtúltermeléssel járó állapotok;
3. valamint napjaink "divatos" baktériuma, a Helicobacter pylori

Gyomorfájdalom

Milyen panaszokkal járhat?

A gyomortáji fájdalom, emésztési panaszok, szegycsont mögötti fájdalom, égő érzés, nyelőcsőégés, maró-fájó éhségérzés (amely evésre szűnik, de órák múlva visszatér), hányinger, hányás, fogyás. A panaszok sokkal súlyosabbak is lehetnek, ha vérzés vagy a fekélyes terület kilyukadása jön létre. Ilyenkor sápadtság, szívverés-szaporulat, alacsony vérnyomás, verejtékezés, elviselhetetlen hasi-gyomortáji fájdalom jellemző.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék: 38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne

- Füst- és szagmentes

- Tehetünk bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatjuk az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő.

- Könnyen hordozható, 5,9 kg, így akár a nyaralónkba is elvihetjük magunkkal.

- Négy személyt könnyedén kiszolgál, akár egyszerre készülhet benne a hús és a köret.

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Mindenféleképpen elkerülhetetlen a kivizsgálás. Enyhébb esetekben a járóbeteg-rendelésen elvégezhetők a vizsgálatok, azonban, ha nagy hasi-gyomortáji fájdalom, vérnyomásesés, sápadtság, verejtékezés jelentkezik, mindig kórházi felvétel indokolt az esetleges gyomor-, illetve nyombélvérzés vagy bélátfúródás gyanúja miatt. A legfontosabb vizsgálat az úgynevezett gasztroszkópia (gyomor- és nyombéltükrözés), valamint a Helicobacter kimutatása akár vérből, fújásos teszt segítségével vagy pedig a szövettani mintában kimutatva. Persze nem elengedhető a beteg pontos kikérdezése, vizsgálata, valamint a labor- és ultrahangvizsgálatok sem, súlyos állapotokban pedig a hasi röntgen is alapvető. Az orvos nagy döntés előtt áll, hiszen számos betegség hasonlíthat a fent említett panaszokra. Néhány vizsgálat után azért persze körvonalazódnak a szóba jöhető kórképek, vagy esetleg további vizsgálatokra is szükség lehet. Szívvizsgálat (EKG) is mindig fontos a szívinfarktus kizárására, mivel a tünetek hasonlók lehetnek! Az orvos feladata dönteni a gyógyszeres kezelés részleteiben.

Mit tehetünk házilag?

Étkezzünk rendszeresen, inkább többször, keveset. Kerüljük a kávét, az alkoholt, s próbáljunk leszokni a dohányzásról. Próbáljuk meg a stresszt csökkenteni, mozogjunk rendszeresen. Panasz esetén házi orvoshoz, belgyógyászhoz, gasztroenterológus szakemberhez forduljunk. Vizsgáljon és kezeljen is minket. Vérhányás vagy véres-fekete széklet esetén azonnali orvosi vizsgálat szükséges!

Milyen szövődményektől kell tartani?

A rettegett szövődmények:

1. úgynevezett kávéaljszerű gyomortartalom-hányás (ez fekete-barnás), friss piros vérhányás, véres-fekete székletürítés
2. illetve az elviselhetetlen hasi-gyomortáji fájdalom.

Az első (tehát a vérzés) életveszélyes szövődmény, a második pedig a bélfal kilyukadása. Mindkettő azonnali kórházi ellátási kíván, mivel halálos kimenetelű is lehet. Lehetséges, hogy úgynevezett "konzervatív" (gyógyszeres-infúziós) kezeléssel megoldható a probléma vérzés esetén, de bélátfúródáskor mindig sebészi beavatkozásra van szükség. Indokolt tehát ezeket a súlyos állapotban lévő vérző és bélátfúródás-gyanús betegeket sebészeti osztályra szállítani!


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés