2024. Július 18. csütörtök
Egy USA-beli kutatás szerint a zöld tea egyik hatóanyaga hatásos lehet az Alzheimer-kór gyógyításában.

A Dél-Floridai Egyetemen zajló kutatás során a zöld tea egyik hatóanyagát, az EGCG (epigallokatechingallát) nevű polifenolt egerekbe fecskendezve azt tapasztalták, hogy az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódások (plakkok) mennyisége a felére csökkent.

Alzheimer kór

Dr. Jun Tan, vezető kutató szerint a zöld tea koncentrált hatóanyaga csökkenti az agyban a bétaamiloid-lerakódások kialakulását. Ha a folyamat az emberi Alzheimer-kóros szervezetben is ugyanúgy működik, mint az egerek esetében, az EGCG étrendi kiegészítőként való alkalmazása hatásosan segítheti a betegség megelőzését illetve kezelését.

Mindamellett a kutatók szerint a zöld tea fogyasztása magában is jótékony hatású lehet, bár EGCG-tartalma így nem elég magas ahhoz, hogy drasztikus hatást fejtsen ki. A betegség kezeléséhez szükséges hatóanyagadagot a kutatók 1600 milligrammra becsülik, ezt a mennyiséget önkénteseken is tesztelték, és nem tapasztaltak ártalmas hatást. A kutatók következő terve a vegyület emlékezetromlásra gyakorolt hatásának vizsgálata.

Az Alzheimer-kór a demenciák leggyakoribb betegségtípusa, hazánkban kb. 160 ezer embert érint.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés