2024. Július 18. csütörtök

Nemi betegségek

óvszer

Az óvszer a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt, ám ehhez megfelelő módon kell használni. Bármilyen evidensnek hangzik is ez, kutatási adatok szerint az óvszerhasználattal kapcsolatos hibák gyakoribbak, mint gondolnánk.


BŐVEBBEN


nemi betegség

A nemi úton terjedő betegségek általában kellemetlen tünetekkel járnak, melynek előnye az, hogy könnyen felismerhetők. Vannak persze olyanok is, amelyek sokáig észrevétlenek maradnak. A megfelelő kezelés hiánya pedig súlyos következményekkel járhat!


BŐVEBBEN


Bár sokáig visszaszorulóban volt, ismét egyre jobban terjed az egyik legrégebben ismert szexuális úton átvihető megbetegedés. „Nagy utánzó” – így is nevezik, mert hajlamos arra, hogy más fertőzések tüneteit utánozza; éppen ezért a korai tüneteket nem könnyű elkülöníteni. Pedig célzott szűrővizsgálattal már időben fel lehet ismerni.


BŐVEBBEN
nemi betegségek
A szexuális úton terjedő betegségeket körülvevő stigmák gyakran visszatartják az embereket attól, hogy kezeltessék magukat, illetve megbeszéljék gondjukat partnerükkel, ami a fertőzés terjedéséhez vezethet – állapította meg egy amerikai kutatás.
BŐVEBBEN


genitális herpesz
Akkor is átadhatja valaki a genitális herpeszt, ha nem tapasztal magán tüneteket, a legtöbben ugyanis azt sem tudják, hogy fertőzöttek – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés