2024. Július 17. szerda
December 1. az AIDS világnapja. A szerzett immunhiányos tünetegyüttes névre keresztelt betegséget az 1980-as évek elején azonosították először. Azóta világszerte 25 millió ember halálát okozta, és 60 milliót fertőzött meg a betegséget kiváltó vírus, a HIV. Az AIDS története.

AIDS, HIV

1920-as vagy ’30-as évek: A majmok immunsejtjeit károsító majom immundeficiencia vírus (SIV) átlépi a fajok közti határokat, és emberi fertőzést okoz. Az áldozat egy vadállatokra vadászó ember, akit Nyugat-Közép-Afrikában feltehetően fertőzött állat harapott meg, vagy fertőzött állat húsával érintkezett.

1981: Nyolc fiatal New York-i homoszexuális férfit az általában idősebbeket érintő bőrráktípussal, a Kaposi-szarkómával diagnosztizálnak. Öt Los Angeles-i meleg férfit egy ritka tüdőgyulladás támad meg. Az esetek felhívják az USA hatóságainak figyelmét egy új betegségre, mely az immunrendszer gyengítésével hajlamossá teszi a betegeket az opportunista – egészséges immunrendszerűeket nem, csak legyengült szervezetet támadó – betegségekre.

1982: AIDS-nek – szerzett immunhiányos tünetegyüttes (acquired immunodeficiency syndrome) – nevezik el a betegséget. Egy húszhónapos kisgyermek vérátömlesztést követően AIDS-hez kapcsolódó fertőzésben hal meg, ezzel először válik egyértelművé, hogy az AIDS nem csak homoszexuálisok közti érintkezéssel terjed.

1983: A francia Pasteur Intézetben Luc Montagnier vezetésével izolálnak egy vírust, mely a fehérvérsejteket támadja meg, és AIDS-et okoz. Lymphadenopátia-asszociált vírusnak (LAV-nak) nevezik el.
Széles körben vált ki aggodalmat Európában, mikor Afrikából származó férfiak közvetítésével kiderül, hogy a vírust heteroszexuálisok is elkaphatják.

1984: Robert Gallo amerikai tudós bejelenti, hogy izolálta az AIDS-et okozó vírust, melyet HTLV-III-nak nevez el, ám kiderül, hogy a kórokozó megegyezik a LAV-val, melyet egy évvel korábban Franciaországban azonosítottak.

1986: Az AIDS kórokozója hivatalosan humán immundeficiencia vírusként (HIV) válik ismertté.

1987: Engedélyezik az első HIV-ellenes gyógyszert, az azidovudint (AZT), miután vizsgálatokkal igazolják, hogy lassítja, de nem akadályozza meg a vírus progresszióját.
Mérföldkő az Afrika megbélyegzése elleni harcban, mikor Zambia elnöke, Kenneth Kauda bejelenti, hogy fia AIDS-ben halt meg. Az AIDS elhanyagolásával vádolt amerikai elnök, Ronald Reagen „első számú közellenségnek” nevezi a betegséget.

1990: Meghal Ryan White, egy vérzékenységben szenvedő HIV-fertőzött amerikai fiatalember, akit HIV-fertőzöttsége miatt tiltottak ki az iskolából. Az eset következtében kampány indul az AIDS-szel szembeni előítéletek ellen.

1991: Meghal a Queen rock együttes frontembere, Freddy Mercury.
Az amerikai sztár-kosárlabdajátékos Earvin „Magic” Johnson bejelenti, hogy HIV-fertőzött.

1995: Két újabb HIV-ellenes gyógyszertípust – a proteáz-gátlókat és a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlókat – engedélyeznek, mindkettő a vírus osztódását gátolja. Kombinációban alkalmazva a kimutathatóság szintje alá képesek csökkenteni a vírusterhelést, az emberek ezért a gyógymód megtalálásában bizakodnak.

1996: Az Egyesült Nemzetek megalapítja az Egyesült Nemzetek AIDS Ellenes Programját (UNAIDS).
A járvány egyre súlyosabb méreteket ölt Kelet-Európában, a szovjet utódállamokban, Indiában és Kínában.

1997: Az Egyesült Államokban 1981. óta először csökken az AIDS halálos áldozatainak száma.

1998: Az antiretrovirális koktélba vetett remények szertefoszlanak. Bebizonyosodik, hogy a gyógyszerek elhagyása után a HIV rezervoárokból a vírus újból erőre kap.

2000: Világjárvány alakul ki, melynek epicentruma Dél-Afrika. Botswanában minden negyedik felnőtt és a terhes nők 40 százaléka HIV-ferőzött.
Dél-Afrika elnökét, Thabo Mbekit világszerte támadják, mivel megkérdőjelezte, hogy valóban a HIV okozza-e az AIDS-et.
A gyógyszergyárak olcsóbban kezdik árulni gyógyszereiket a szegény országoknak. Az ENSZ tagállamai a Milleniumi Fejlesztési Célok program részeként meg akarják állítani a HIV/AIDS terjedését, és 2015-re vissza szeretnék szorítani a betegséget.

2001: Egy indiai gyógyszercég, a Cipla olcsó AIDS elleni generikus szerek gyártását ígéri, ezzel fokozza a multinacionális cégekre ható, további árcsökkentésre ösztönző nyomást. Kofi Annan ENSZ főtitkár évi 7-10 milliárd dolláros AIDS alapot kér az eddigi egymilliárdos ráfordítás helyett. Afrika szub-szaharai részén az AIDS vezető halálokká válik.

2002: A Globális AIDS, Tuberkulózis és Malária Ellenes Alapítvány megkezdi működését.

2003: George Bush amerikai elnök nyilvánosságra hozza tervét, mely szerint öt év alatt 15 milliárd dollárt fognak költeni az AIDS elleni harcra Afrikában és a Karib-térségben.
Az első HIV-elleni védőoltás, melynek vizsgálatát sikerül végigvinni, kudarcnak bizonyul.
A WHO új főigazgatója, Lee Jong-Wook az AIDS-et nevezi meg első számú prioritásként, és 2005. végére 3 millió szegény ember számára akarja elérhetővé tenni az antiretrovirális gyógyszereket.
Meghatározó gesztusként Wen Jiabao kínai miniszterelnök országának vezetői közül elsőként ráz kezet nyilvánosan egy AIDS-beteggel.
Hirtelen lecsökken az antiretrovirális szerek ára, így a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) segítségével a szegényebb országok is megkezdhetik a generikumok importját.

2005: A WHO „Ötre három” kezdeményezése (2005-re hárommillió beteget kezelni) nem éri el célját, ugyanis a remélt hárommillió helyett csak 1,3 millió embert sikerült bevonni. Mégis hasznosnak értékelik, és méltatják, hogy sikerült politikai és anyagi támogatást mozgósítaniai, valamint segítette az egészségügyi infrastruktúra kiépítését is.

2008: Az UNAIDS 2007. végi becslése szerint 33 millió HIV-ferőzött vagy AIDS-beteg él világszerte. 2007-ben kétmillióan haltak meg AIDS-ben, köztük 290 000 gyermek. Ugyanebben az évben 2,4 millió új fertőzés történt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés