2024. Július 17. szerda
A vas barátja, a baktériumok mérge -  Már kis fokú hiánya is káros -  Miben található meg?
A réz az egyik legrégebben és leggyakrabban használt fém, számos élettani folyamatban központi szerepet játszik. Már kisfokú hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat. Érdemes ezért étrendünkbe megfelelő mennyiségű hüvelyest, gabonafélét és májat iktatni, melyek a réz legfőbb forrásai.

Az emberiség történelmében az egyik legrégebben és leggyakrabban használt fém a réz. Eredetileg aes cyprium, vagyis ciprusi fém néven emlegették, amely azt jelenti: ciprusi fém, mivel fő lelőhelye Ciprus volt. A vöröses fényű, könnyen alakítható anyag kitűnően vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen oxidálódik.

Az emberi szervezetben éppen ez jelenti egyik legfontosabb szerepét, ugyanis részt vesz a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében. Mégsem szokták az antioxidánsok között említeni, pedig legalább olyan kiváló munkát végez, mint az E-vitamin vagy a béta-karotin. Mivel az oxidációs folyamatoknak szerepük van a rákos folyamatok elindításában és egyes szív-érrendszeri betegségek kialakulásában – melyek a vezető halálokok élén állnak – érdemes a rézre kellő figyelmet fordítani.

_______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

A vas barátja, a baktériumok mérge

Annál is inkább, mert a réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik. Elősegíti például a vörösvértestecskék és az oxigént a szövetekbe szállító vastartalmú hemoglobin képződését, valamint az ezek hiányának gyógyítására adagolt vas felszívódását. A réz a kalcium hasznosulásához is elengedhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában.

Tulajdonképpen a réznek köszönhetjük a kötőszövetek szilárdságát vagy rugalmasságát, illetve feszességét, attól függően, hogy a csontokról, az izmokról vagy a bőrről van szó. Immunrendszerünk szempontjából nem lényegtelen, hogy a réz jótékony vírus, baktérium, gombaölő. E különleges tulajdonsága abból adódik, hogy az alacsonyrendű szervezetekkel szemben már igen kis mennyiségben is mérgező hatású. Míg a gyakran súlyos ételmérgezéseket okozó E-coli baktérium a rozsdamentes acélfelületeken akár napokig is elélhet, a réz felületén mindössze néhány óra alatt elpusztul. Ez a hatás annál erőteljesebb, minél tisztább, illetve magasabb réztartalommal rendelkezik a felület. Érdemes lenne újra elővenni a rézkilincseket…

Már kis fokú hiánya is káros

Láttuk, milyen fontos a réz jelenléte az élő szervezetben. Nem csodálkozhatunk hát, hogy hiányában vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma tapasztalható, hogy csak a leggyakoribb bajokat említsük. Nem szükséges súlyos rézhiány ahhoz, hogy kellemetlen egészségügyi zavarok jelentkezzenek, már kis mértékű hiánya is kellemetlen tüneteket idézhet elő, melyek eredetét gyakran nem is sejtjük. A réz például a központi idegrendszer működéséhez is szükséges nyomelem.

Miben található meg?

Táplálékaink közül a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj tekinthetők a legjobb forrásainak. Felszívódása az élelmiszerekből azonban mindössze 35–70%-ra tehető, így – főleg az ipari társadalmakban – sokan nem jutnak elegendő rézhez, ami fedezné napi szükségletüket, mely felnőtt embereknél 2–2,5 mg körüli értékre tehető.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés