2024. Július 17. szerda
Magnéziumszükséglet -  Magnéziumhiány -  Magnéziumpótlás
Szervezetünk egészséges működéséhez a közismert vitaminokon kívül különböző nyomelemekre is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, melyet szervezetünk nem képes előállítani, így annak pótlásáról magunknak kell gondoskodni.

A magnézium minden ember számára életfontosságú ásványi anyag. Fontosságát jelzi, hogy a kálium mellett ez az elem is megtalálható testünk összes sejtjében, szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában, nélkülözhetetlen több száz enzim működéséhez éppúgy, mint a különböző nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez. A szervezetben mintegy 25-30 gramm magnézium található, melynek csaknem fele a csontokban koncentrálódik, de az izom- és májsejtekben is jelentősebb mennyiségben fordul elő.

Magnéziumszükséglet

Mivel a magnézium mással nem helyettesíthető és szervezetünk sem tudja előállítani, ezért figyelmet kell fordítanunk a megfeleld mennyiségű ásványi anyag bevitelére. A szakemberek szerint táplálkozási szokásaink és a nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztása miatt nagyon sokan a szükségesnél kevesebb magnéziumhoz jutnak. A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez ez a mennyiség egy átlagos felnőtt esetében általában napi 250-375 mg között ingadozik, terhesség vagy szoptatás alatt azonban ez a magnéziumszükséglet növekszik. Ilyenkor a magzat egészséges fejlődéséhez és a problémamentes terhességhez mintegy 350-375 mg a javasolt dózis.

Magnéziun

Magnéziumhiány

Magnéziumhiányhoz általában az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) mértéktelen fogyasztása, a minőségileg és mennyiségileg elégtelen táplálkozás, egyes életkori sajátosságok és élettani állapotok ( pl. terhesség, szoptatás, gyerekkor, klimaktérium), továbbá bizonyos krónikus, kóros folyamatok vezethetnek.

Tekintettel arra, hogy a magnézium élettani hatása rendkívül összetett, számtalan anyagcsere-folyamat része, ezért hiánya is meglehetősen széles körű tüneteket idézhet elő. Ezek közül mindenképp említésre méltó, hogy az elégtelen magnéziumbevitel visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat idézhet elő, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát. Okozhat ezenkívül még depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavarokat, viselkedészavarokat, étvágytalanságot, magas vérnyomást és kalcium-oxalát kőképződést. A szervezet magnéziumtartalmát jelentősen csökkentheti az egyéb ásványi anyagok vesztésével is együtt járó hányás vagy hasmenés is Különösen ügyelni kell arra, hogy várandósság ideje alatt a nő étrendje megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tartalmazzon, a terhesség ideje alatt fellépő magnéziumhiány ugyanis növeli a spontán vetélés, a koraszülés, a fejlődési rendellenességek, az idő előtti fájások kialakulásának kockázatát.

Magnéziumpótlás

Mint már említettük, a magnéziumot szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért a szükséges mennyiségről magunknak kell gondoskodnunk. Sajnos ételeink nem minden esetben alkalmasak erre, a kiterjedt műtrágyázás miatt egyre csökken a talaj magnéziumtartalma, így az ételeinkbe is kisebb mennyiség kerül. Emellett a zsíros ételek fogyasztása is csak növeli a magnéziumigényt. Megfelelően összeállított étrenddel természetesen pótolhatók a hiányok, ehhez a fontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a halfélék, a hüvelyesek, a csonthéjas gyümölcsök.

Az egészséges, zöld leveles zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és olajos magvakban gazdag táplálkozáson túl érdemes kipróbálni a bőrre permetezhető magnézium készítményeket is, hiszen már krémekkel, koncentrátumokkal, arcpakolásokkal, vagy a napi testápolással megoldható a szervezet magnéziumpótlása. Ez a módszer amellett, hogy célzottan hat, nem terheli meg a szervezet emésztőrendszerét sem, ráadásul praktikus és sokoldalú - hiszen így akár egy nyugtató fürdő formájában is segíthetjük szervezetünk magnéziumpótlását. A szórófejes, flakonos magnéziumtartalmú koncentrátumok pedig bárhol, bármikor, egyszerűen használhatók.

Tegyen Ön is a kiegyensúlyozott magnéziumszintért - higgye el, szervezete sokszorosan meghálálja!

 Magnéziumlogo

 

Szponzorált tartalom


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés