2024. Július 21. vasárnap
A metabolikus szindróma egyre elterjedtebb a fejlett országokban. Az elnevezés négy kockázati tényezõt foglal magában, amelyek gyakran együtt járnak. Ezek az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a magas vérnyomás.

Az elhízást sokan nem tekintik betegségnek, csak esztétikai problémának, azonban a plusz teher viselése olyan többletmunkát okoz a szervezetnek, amelynek elõbb-utóbb következményei lesznek. Az elhízás ellen a leghatékonyabb fegyver a megfelelõ diéta mellett végzett testmozgás – melynek mértéke a metabolikus szindróma többi tényezõjére is komoly hatással van, egy iráni kutatás szerint a gyerekeknél is.

Talán nem gondolnák, de Iránban is társadalmi probléma az elhízás. Egy ottani, 2003-2004-ben végzett reprezentatív felmérésbõl kitûnik, hogy a 6-18 év közötti iskolások 14,1%-a szenved metabolikus szindrómában. A felmérés tárgya az volt, hogy van-e kapcsolat a fizikai aktivitás és a nem, illetve a metabolikus szindróma kialakulása között. Fizikai aktivitásukat nézve három csoportba sorolták a nebulókat, emellett mérték a koleszterinés triglicerid-szintjüket, a derékkörfogatukat, és a lányok esetében a vérnyomást is.

elhízás

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az eredményekbõl kiderült, hogy a lányok kevesebbet mozogtak, mint a fiúk. A fizikai aktivitás mértéke a fiúk esetében összefüggésben állt a HDL („jó”) koleszterinszinttel, a derékkörfogattal és a trigliceridszinttel, míg a lányok esetében ezeken kívül a vérnyomással is. A rendszeres mozgás mértéke tehát igen komoly hatással bírt a gyerekek egészségére.

A kutatás tanulságainak egyike az, hogy a gyerekek legalább annyira veszélyeztetettek, mint a felnõttek. Ezért fontos lenne gondot fordítani a szûrésükre és a célzott tájékoztatásukra, hiszen az õ esetükben a hibás életmódszokások könnyebben javíthatók, még nem rögzültek annyira, mint a felnõtteknél.


Forrás: Tudományos Életmódtanácsok
hírlevél

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés