2024. Július 22. hétfő
Gyermekkor -  Serdülõkor -  Fiatal felnõttkor -  Idõskor -  Sosincs késõ újat tanulni
Az egészséges életmóddal kapcsolatos attitûd kialakulásáért legnagyobb mértékben a gyermekkorban otthon látott pozitív szülõi minta felelõs, de ha ez el is marad, sosincs késõ változtatni: több kutatás is bizonyította, hogy a szakemberek, dietetikusok által összeállított programok, felvilágosító elõadások, beszélgetések még idõs korban is képesek változtatni a rossz beidegzõdéseken.

Gyermekkor

Gyermekeink legfontosabb napi tevékenysége a játék. E tevékenység segít a különbözõ élethelyzetekre ötletet, mintát adni – ami beválik a játékban, az jó lehet az életben is. A játék tanulássegítõ szerepét már régen felismerték, több módszer alkalmazza. Segíthet-e az aktív életmód alapjainak elsajátításában? A válasz: igen. Több program is létezik már, mely erre koncentrál.

Az USA-ban egy 12 héten át zajló program keretében próbálták a résztvevõ gyerekeket elindítani a fittség felé vezetõ úton. Ez idõ alatt a gyerekek kipróbálhatták az egyénre szabottan összeállított mozgásprogramot, melyben kardio-fitness, izomerõsítõ és -nyújtó gyakorlatok, a csontfejlõdéshez ajánlott mozdulatok, jóga, ugrálás is helyt kapott, valamint gyakorlati ismeretekre tehettek szert a kiegyensúlyozott táplálkozás terén is. A programban kapott étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, telítetlen zsírokat, teljes kiõrlésû gabonából készült terméket tartalmazott. A gyerekek a programot kedvelték, sok ismeretre tettek szert az aktív életmóddal összefüggésben, és a három hónap elteltével végzett vizsgálatok egyértelmû javulást mutattak egészségi, fittségi állapotukban, táplálkozási szokásaikban és ismereteikben, ráadásul a gyerekek testösszetétele is kedvezõ irányba változott.

Európában is hasonlóan játékos módszerhez folyamodtak olasz kutatók. Az általános iskolás korosztályt megcélzó „Kaledo” program keretében a 11-14 éves gyerekek heti egyszer egy 15-30 perces játék keretében találkoztak az aktív életmód alapjaival. Hogy mennyivel hatásosabb e játék keretében az ismeretek elsajátítása, mint „száraz” tanórai anyagként, azt bizonyította a program végén végzett felmérés, melybõl kiderült, hogy a Kaledo segítségével az iskolások több és mélyebb ismeretre tettek szert. Gyakorlati vonzata is volt: a résztvevõ gyerekek zöldségfogyasztása nõtt.

Serdülõkor

A serdülõk szülei sokszor sóhajtanak fel, gyermekük „nehéz korban” van, nem hallgat a szülõkre, nem befolyásolható. Ennek ellenére a tinédzserek táplálkozási szokásait mégis leginkább a szülõk életmódbeli hozzáállása alakítja. Errõl a tényrõl számolnak be azok a kutatók is, akik az USA-ban 810 serdülõ és szüleik testsúllyal összefüggõ táplálkozási, életmódbeli szokásait vizsgálták.

A kutatás kimutatta, hogy nem elegendõ az iskolában, vagy otthon gyermekeink egészséges és aktív életmóddal kapcsolatos elméleti ismereteit bõvíteni, a legfontosabb számukra (még ebben az életkorban is) a gyakorlati példa, a szüleiktõl látott minta. Mindennapi életük gyakorlati döntéseit – rendszeres fizikai aktivitás, és kiegyensúlyozott étkezés (azaz mindenbõl lehet mértékkel enni és inni) terén is – az otthon látottak befolyásolják elsõsorban. Mutassunk példát!

Fiatal felnõttkor

A fõiskolások, egyetemisták elméletileg már sokkal több ismerettel rendelkeznek az egészséges és aktív életmóddal kapcsolatban, de e téren tanulniuk nekik sem felesleges – bizonyította egy felmérés, mely 185 amerikai fõiskolás lány részvételével készült. A felmérés során a résztvevõk testtömeggel összefüggõ táplálkozási és életmódbeli ismereteit vizsgálták. A kutatók arra keresték a választ, hogy a normál testtömegû fõiskolás lányok másként étkeznek-e, mint túlsúlyos, elhízott társaik. Ehhez megvizsgálták a lányok testmagasságát, testtömegét, csípõés derékkörfogatát, valamint a testzsírszázalékot, és rákérdeztek táplálkozási szokásaikra, fizikai aktivitásukra.

A testtömegindex (BMI) alapján a résztvevõk 20%-a túlsúlyos, 12%-a elhízottnak bizonyult. A lányok legtöbbje (83%-a) fogyókúrázott már étrendmódosítással és gondolta úgy, hogy a jelenleginél több lenne a súlya, ha nem diétázna. Az ideálist testsúlyt illetõen aktuális testsúlyánál mindenki kisebbet tartana ideálisnak: a normál testtömegûeknél ez az aktuális súlyuk 94%-a, a túlsúlyosaknál a 85%-a, az elhízottak esetében pedig 74%-a lenne. A vizsgálatban résztvevõ fõiskolások 80%-a végez valamilyen módon fizikai aktivitást annak érdekében, hogy súlyukat kordában tartsák, ám csak 19%-uk sportol olyan aktívan, hogy az valóban hozzá is járul a testtömeg csökkenéséhez.

Az étkezéssel kapcsolatos attitûdöt vizsgálva a normál testtömegûek 44%-a gondolta fontosnak, hogy kevesebbet kell enniük, a túlsúlyosaknál ez az arány 57% volt, az elhízottaknál pedig 81%. A mesterséges édesítõszerek használatát a normál testtömegûek és túlsúlyosok 31%-a, míg az elhízottaknak csak 5%-a tartotta fontosnak.

A kutatók megállapították, hogy a fõiskolás lányok esetében az egészséges életmóddal kapcsolatos nyitott, interaktív beszélgetés hozzáértõ szakember (dietetikus) vezetésével nagyon fontos lehet az ideális testsúly fenntartásában vagy elérésében.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés