2024. Július 18. csütörtök
Zsírban oldódó vitaminok -  A-vitamin -  D3-vitamin -  E-vitamin -  K1 és K2-vitaminok -  Vízben oldódó vitaminok -  B1-vitamin (tiamin) -  B2-vitamin (riboflavin) -  E-vitamin (alfa-tokoferol) -  B5-vitamin (pantoténsav) -  B6-vitamin (piridoxin) -  B12-vitamin (cianokobalamin, hidroxikobalamin) -  Folsav (pteroilglutaminsav) -  H-vitamin (biotin) -  C-vitamin (aszkorbinsav) -  Pótoljuk, ha hiányzik!

   Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A vitaminok a gyermek szervezetében is az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezel összes működésére. A gyermek megfelelő vitaminellátottságát alapvetően az teszi különlegesen fontossá, hogy az esetleges hiányállapot végső soron a gyermek növekedését, fejlődését érinti károsan. Ennek az általános és hosszú távú következményei pedig könnyen beláthatók.


A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknek is meghatározott mennyiségre van szükségük a vitaminokból az egészség megőrzéséhez, de amíg a felnőtteknél egynapi beviteli értékkel számolhatunk, addig a gyermekeknél a kortól függően több ilyet kell alkalmazzunk.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A következőkben tekintsük át az egyes vitaminokkal kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat a gyermekkori vitaminpótlás szemszögéből!

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokról tudjuk, hogy a szervezetben raktározódnak, ezért túlzott bevitel esetén káros hatásokat, toxikus tüneteket válthatnak ki. Ez igaz, de jó tudni, hogy a napi vitaminszükséglet és a toxikus dózis között azért lényeges eltérés van. Valójában egy kis odafigyeléssel (azzal, hogy a zsírban oldódó vitamint tartalmazó készítményt gondosan elzárjuk a gyermek elől) minimalizálható annak a veszélye, hogy gyermekünk vitaminpótlás kapcsán túladagolást szenvedjen.

Vitaminszükséglet gyerek

A-vitamin

(retinol) Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez, működéséhez is nélkülözhetetlen. Hiánya – amely elsősorban étrendi eredetű – szürkületi vakságot, szemszárazságot és egyéb szembetegségeket okoz, valamint lassítja a gyermek növekedését.

A napi szükséglet:
0-3 éves korban 0,4 mg (1333 NE),
4-6 éves korban 0,5 mg (1666 NE),
7-10 éves korban 0,7 mg (2333 NE),
11 éves kor felett lányoknál 0,8 mg (2666 NE), fiúknál 1 mg (3333 NE).

Gyermekeknél heveny mérgezéses tüneteket több mint 100 mg-ot (333 300 NE) bevétele okozhat, folyamatos szedés esetén csecsemőknél napi 6-20 mg (20 000-66 000 NE), nagyobb gyermekeknél általában napi 30-35 mg (kb. 100 000 NE) heteken, hónapokon át történő bevitele okoz túladagolást. A bevitel felfüggesztése után 1-4 héttel a panaszok, tünetek általában spontán megszűnnek.

A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek.

D3-vitamin

(kolekalciferol) Legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a gyermek csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelő mennyiségű jelenlétét. A bőrben is keletkezhet a napfény ibolyántúli sugarainak hatására. Hiánya – amelyet leggyakrabban a nem kielégítő bevitel és a napoztatás mellőzése okoz – gyermekekben angolkórhoz vezet. Ennek megelőzéseképpen kapják a gyermekek a D-vitamin-cseppeket.

A napi szükséglet a növekedés teljes időszakában, 0-18 éves korig naponta 0,01 mg (400 NE).

Túladagolási tüneteket csecsemőknél és gyermekeknél hónapokig szedett napi 0,5-1 mg (20 000-40 000 NE) okoz. Ebből látható, hogy D-vitamin-túladagolás – egyes speciális esetektől eltekintve – a javasoltnál lényegesen nagyobb dózis bevitelével jöhet létre. Azt azonban tudni kell, hogy ennek maradandó következményei is lehetnek (veseműködési zavar, mészlerakódások). Ezért amennyiben a gyermek D-vitamint kap – márpedig gyakorlatilag minden gyermek kap élete első éveiben – fokozottan oda kell figyelni a helyes adagolásra.

A táplálkozásban jó D-vitamin-források a tej és a tejtermékek, a tojás, a máj.


A cikk folytatódik - 1/5. oldal
1.  |  2.  |  3.  |  4.  |  5.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés