2024. Július 22. hétfő
A gyermek jó ütemű testi-lelki fejlődéséhez alapvető szükséglet az életkori sajátosságokat figyelembe vevő táplálás. Cikkünkben a táplálással kapcsolatos leggyakrabban előforduló hibákat vesszük sorra.

• Túlzott igény az elfogyasztható táplálékok mennyiségére vonatkozóan.
A csecsemő, majd a gyermek szervezete önszabályozó, tudja, hogy mikor, mire, mennyire van szüksége, így bátran követhetjük igényeit.

Gyerek rosszul eszik

Unszolással minimális mennyiséget lehet csak a gyerekbe erőltetni, nem éri meg az erőfeszítést. Elrontjuk az étkezés hangulatát, és a gyerekek hamar rájönnek, hogy milyen nagyszerű eszközt kaptak a kezükbe, hogy hatást gyakoroljanak a szülőkre. Ez az állandó konfliktushelyzet megnehezíti a gyermek és szülő kapcsolatát. Az evés végső soron magánügy, élvezeti forrás, és fontos, hogy ebben a minőségben maradjon meg a gyermek számára.

• Rendszertelen étkezés.
A jó étvágy alapfeltétele az üres gyomor. Étkezések után 3-4 órával ürül ki a gyomor. Ha a következő főétkezés előtt engedjük rágcsálni a gyereket, vagy kiadós tízórait, uzsonnát adunk, nem várható, hogy jól egyen a gyermek. A hosszúra nyújtott étkezési idők kifárasztják a gyermeket, de az anyát is.

• Nem szánnak elegendő időt az étkezésre, ezért türelmetlenek, erőszakosak, amire a kisgyermek ellenállással válaszol.

• Nem biztosított az étkezéshez a nyugodt, csendes, ingermentes környezet.
A szorongó anya fizikai értelemben vett erőltetés nélkül is szorongást, gátlást, ellenállást vált ki az étkezéssel szemben.

• Előfordul, hogy a gyorsabb, eredményesebb, tisztább étkezés biztosítása érdekében nem hagyják a gyerek aktív részvételét az étkezésben. Ezzel csökkentik evési kedvét, és esetleg dacreakciót váltanak ki.

Az étvágytalanság oka lehet még:

• A gyereknek nincs türelme az étkezéshez, mert keveset van levegőn; vagy fáradt, későn fekszik este.

• Alkati adottság:
- családi jellemző lehet a kisétkűség;
- csontgyengeségre való hajlam.

• Betegség:
Ha rejtett, vagy nyilvánvaló betegsége van, ebben az esetben a folyadékbevitelt mindenképp biztosítani kell (5-10 percenként egy kanál).

Könnyen emészthető, a gyerek által kedveltebb ételeket főzzünk. Ebben az esetben természetesen okvetlenül forduljunk orvoshoz, és fogadjuk meg az általa adott tanácsokat.


Forrás: Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés