2024. Július 20. szombat

Bár az orrvérzés ritkán jelez nagy bajt, mégis érdemes néhány szót szólnunk e gyakori jelenségről. Ha a vérzés nem túl heves és nem ismétlődik, nem kell komolyabb betegséget keresnünk a háttérben.


Az orrnyálkahártya rendkívül jó vérellátottságú, bizonyos területei duzzadékonyak, könnyen telítődnek vérrel, vékony erei viszonylag kis behatásokra is megrepedhetnek. Az orrvérzés az esetek túlnyomó többségében orvosi beavatkozás nélkül néhány perc alatt elmúlik.

orrvérzés

Legfontosabb teendő a légutak tisztán tartása, hogy a beteg levegőt kapjon, és a vérzés ellátása.

• Ültessük le a szenvedő alanyt, a feje dőljön előre. A nyak körül lazítsuk ki a szűk ruhát.
• Hagyjuk a vért kicsorogni zsebkendőbe vagy mosdóba, ügyeljünk arra, hogy ne nyelje le! A gyomorba került vért ugyanis jó eséllyel ki fogja hányni.
• A vérzés helye valószínűleg az orrsövény elülső harmadán van. Illesszünk az orrpitvarba kicsiny gézt vagy vattacsomót (ugyanígy megfelel egy tiszta zsebkendő csücske is). Ha nem áll semmi ilyesmi rendelkezésünkre, az orrcimpák két ujjal történő, egyszerű összeszorítása is hatásos.

Ismételjük meg a fentieket, ha tíz perc múlva nem áll el a vérzés. Jó szolgálatot tehet a tarkóra és a homlokra helyezett hideg borogatás.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés