2024. Július 20. szombat
Milyen információkat kell közölni?
Bárkivel előfordulhat, hogy baleset szemtanújává válik. Őrizzük meg a nyugalmunkat, mert ha pánikba esünk, könnyen megeshet, hogy minden jó szándékunk ellenére csak fokozzuk a bajt. A legfontosabb teendőink egyike, ha már az esetleges közvetlen életveszélyt sikerült elhárítanunk az, hogy segítséget hívjunk.

Telefonon több helyről is kérhetünk segítséget, melyek közül a legfontosabbak a mentők (104), a tűzoltók (105) és a rendőrség (107). Ezek a számok minden távbeszélő állomásról ingyenesen hívhatók. Mobiltelefon használatakor a minden esetben hívható általános segélykérő telefonszám a 112-es.

baleset

Az autópályák mentén is vannak segélykérő telefonok. Ezek minden második kilométernél megtalálhatók, elég a telefonkagylót felemelni és a központ rögtön jelentkezik. Ha balesetnél sérültet látunk minden esetben hívjunk mentőt.

Milyen információkat kell közölni?

• a távbeszélő állomás számát
• a baleset pontos helyét (utca, házszám, közúton annak számát ill. a kilométerszelvényt esetleg a legközelebbi település nevét.) Ha nem tudja pontosan meghatározni a helyszínt, adjon meg hozzávetőleges tájékozódási pontokat (pl.: a híd után 2 km-re)
• a sérültek számát, korát, nemét, az esetleges különleges körülményeket (pl.: a női sérült várandós)
a baleset fajtáját (pl.: autóbaleset, gázmérgezés stb.)
egyéb veszélyforrásokról való tájékoztatás (pl.: leszakadt nagyfeszültségű vezeték, kiömlött vegyi anyag, robbanásveszély stb.)

Fontos, hogy soha ne tegyük le a telefont, amíg a kezelő meg nem szakítja a vonalat, mert esetleges felindultságunkban könnyen elfelejthetünk említést tenni valamely lényeges részletről!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés