2024. Július 20. szombat
Balesetek, sérülések ellen -  Melyik gyógyszer mire való?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, heveny betegségről, mindig kényelmesebb, ha minél előbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sőt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba.


Gyakoriak a lázzal, hőemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusos és bakteriális fertőzések. A legfontosabb szerek közé tartoznak tehát a láz- és fájdalomcsillapítók. Számtalan gyógyszer létezik, de használatukhoz feltétlenül tudni kell, hogy nem vagyunk-e allergiásak az adott szerre (ismert és viszonylag gyakori például az Algopyrin-allergia), és milyen mellékhatásai vannak.

Gyógyszerek otthon

Általában tabletták állnak rendelkezésünkre, de gondolnunk kell a kisgyermekekre, csecsemőkre is, emiatt kúpok és folyadékok alkalmazása is szükséges lehet. A lázmérés elengedhetetlen, ehhez viszont lázmérőre is szükség van (bő arzenálja kapható, a fülben mérőtől kezdve a digitális homloktapaszig).

Balesetek, sérülések ellen

Gyermekeinkkel (de sajnos bizony velünk is) előfordulnak kisebb balesetek, sérülések, ezért jó, ha tartunk otthon tiszta kötszert, sebtapaszt, steril gézlapot és sebfertőtlenítő oldatot. Rovarcsípésekre és kisebb égésre, allergiás reakciókra gél formájában kapható szer, tanácsos, hogy ez is kéznél legyen.

Ismert allergiás betegségben fontos az állandó gyógyszerhozzáférés; ismert görcscsel járó (általában hasi) betegségekben, például epebántalmakban vagy vesekőnél hasznos lehet, ha van kéznél görcsoldó vagy például az emésztést elősegítő szerek. Ezek túlzott és rendszeres használata kerülendő, nem is tanácsos igazából az állandó házi patikánkba tenni őket.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajnos sok családban használnak altatókat és nyugtató szereket, de ezeknek, ha nem orvos ajánlotta, semmi keresnivalójuk a házi patikánkban.

Lényegében ugyanez tanácsolható például hasmenés és székrekedés esetén is. A hasmenés házi csillapítása gyakran igen káros a szervezetnek, ugyanígy a székrekedés elleni szerek rendszeres használata is hozzászokáshoz vezethet. Inkább forduljunk orvoshoz, ne legyenek ezek a szerek házi patikánk részei.

Melyik gyógyszer mire való?

Legszűkebben véve ezek a szerek, gyógyszercsoportok és kiegészítők ajánlatosak az otthoni "gyógyszertárunkba". Természetesen, ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, annak feltétlenül tartania kell belőle otthon, és időben gondoskodni kell a következő adagról, ne várja meg az utolsó szemet.

Akut betegségekben, az orvos által javasolt szerek beszerzése után írjuk rá, miért kaptuk és milyen dózisban kell szednünk. Ezeket, amennyiben nem romlandóak, meg lehet tartani, de például a felbontott folyékony antibiotikumokat ki kell dobni. Ugyanígy ellenőrizni kell időről időre a lejárati időt is.

Ha módunk van, és persze ha ilyen természetű panaszaink vannak, vérnyomásmérőt is tarthatunk.

Enyhébb panaszainkat ápolhatjuk otthon is (pl. nátha), de magas láz, hosszan tartó, elhúzódó betegség, indokolatlanul rossz közérzet, hasmenés, köhögés, illetve egyéb krónikus panaszok esetén feltétlenül keressük fel házi orvosunkat, és beszéljük meg vele a szükséges kezelést. Saját szakállunkra ne kezdjünk el régebbről megmaradt antibiotikumot szedni! Az orvos feladata eldönteni a gyógyszerek hatásainak és mellékhatásainak, valamint a páciens betegségeinek ismeretében , hogy mit és milyen dózisban írjon fel. Kérje ki tehát gyógyszerésze, de kezelő orvosa tanácsát is.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés