2024. Június 22. szombat

Étkezés előtt, közben vagy után?

Gyógyszerszedés és a gyógyszerek hatása
1 . oldal
A hatóanyagok védelmében -  Oldódás, felszívódás
Ha az orvos gyógyszert ír fel, gyakran nem fordítunk különösebb figyelmet arra, hogy mikor kell bevenni. Pedig a hatás nagymértékben függ ettől az apróságtól. Ismerjük meg a gyógyszerek oldódásának, felszívódásának folyamatát és jelentőségét!

Miután felírta a betegségünknek megfelelő gyógyszert, a lelkiismeretes orvos igyekszik a beteg tudtára adni, hogy a tablettákat vagy kapszulákat mikor és hogyan vegyük be. Az egyiket éhgyomorra kell lenyelni, a másikat étkezés után, a harmadikat étkezés közben, némelyiket szét kell rágni, másokat nyelv alatt kell szopogatni...

gyógyszerek

A hatóanyagok védelmében

Tudni kell, hogy a gyógyszerek mint kémiai anyagok lehetnek lúgosak, savasak, zsírban jól oldódók stb., és egyáltalán nem mindegy, hogy a tápcsatorna melyik szakaszában képesek felszívódni. A szájban a nyál lúgos kémhatású, a gyomorban a gyógyszer már az agresszív gyomorsavval találkozik, ezen túlhaladva a vékony- és vastagbélben ismét lúgos vegyhatású a bélnedv.

Ha egy gyógyszert nem szabad szétrágni, annak az az oka, hogy a nyál lúgos enzimei esetleg közömbösíthetik, így a gyomorba már csak hatástalan bomlástermék kerül. Abban az esetben, ha a gyógyszer nem izgatja a gyomorfal nyálkahártyáját, ajánlatos éhgyomorra bevenni. Ekkor az adott tabletta a gyomorba jutva azonnal szétesik, és gyorsan felszívódik. Léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel az a célunk, hogy egyáltalán ne szívódjanak fel a tápcsatornából, hanem ott helyben fejtsék ki hatásukat. Ilyenek például a nagy molekulájú gyomorsavlekötők vagy egyes bélfertőtlenítők, hasmenés elleni szerek.

A gyomor teltségi állapota nagyban befolyásolja a gyógyszer felszívódási sebességét is. Képzeljük el, hogy egy lázcsillapító tablettát kiadós vacsora után veszünk be. A lenyelt gyógyszer a gyomorba lejutva nem kerül érintkezésbe a gyomorfal nyálkahártyájával, hanem esetleg órákig vergődik az emésztődő táplálékban. Így a lázcsillapító csak nagyon sokára fejtheti ki hatását. Ilyenkor tanácsos a gyorsabb hatás érdekében sok folyadékkal bevenni a gyógyszert.

Oldódás, felszívódás

Bizonyos hatóanyagok a gyomorsavval érintkezve elveszítenék hatásukat, ezeket a tablettákat tehát a gyártás során különleges filmbevonattal látják el. A filmbevonat megvédi a hatóanyagokat a gyomorsavtól, a vékonybél lúgos vegyhatása ugyanakkor oldja a bevonatot, és a gyógyszer sértetlenül szívódik fel a belekből. Sok kapszula is hasonlóképpen működik. Belsejében legtöbbször por vagy gyöngy alakú gyógyszer bújik meg. Maga a tok csak a vékony- vagy vastagbélben oldódik, és a hatóanyag kiáramlik belőle, így a bélből felszívódhat.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyógyszerszedés során a használati utasítás figyelmes betartása. Ha betartjuk utasításait, biztonsággal számíthatunk a gyógyulásra.


Szerző: Kovács Sándor

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés