2024. Július 20. szombat
Eltarthatóság -  Mi történjen a lejárt, fel nem használt gyógyszerekkel? -  Helyes tárolás

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Felhasználhatom még a gyógyszert, nem járt le a szavatossága? Ha már megkezdtem az adagot, de nem tudom, mikor, bevehetem a fájdalomcsillapító tablettát? Vajon helyesen tároltam a készítményt? Ezeket a kérdéseket mindannyiunknak fel kell tenni, mielőtt gyógyszeres szekrényünket kinyitjuk.


Eltarthatóság

A gyógyszerek szavatossági ideje ugyanúgy lejár, mint bármilyen élelmiszeré. Ha például lejárt szavatosságú fájdalomcsillapítót fogyasztunk, a kívánt hatás nem garantált. Krémek, kenőcsök esetében a hatóanyagok kiválása miatt akár kellemetlen bőrirritáció is jelentkezhet mellékhatásként.

Sok esetben az orvos által felírt teljes gyógyszeradagot el kell fogyasztani, különösen igaz ez az antibiotikumokra.

Gyógyszerek eltarthatósága

A szavatossági időn kívül a gyógyszer felbontásának ideje is mérvadó. Az adag megkezdésének dátumát és a kezelt családtag nevét érdemes felírni mind a dobozra, mind a gyógyszeres üvegre. Szemcseppeknél ez különösen fontos, mivel ezek az üvegcse megkezdésétől számított legfeljebb 4–6 hétig használhatók biztonságosan, ezen túli felhasználáskor a szem fertőzésveszélyével kell számolni.

Az általános fájdalomcsillapítók, megfelelő tárolás mellett, a felbontást követően is használhatók, amíg a szavatossági idő tart.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lejárt szavatosságú vagy azonosítatlan, csomagolás nélküli gyógyszert soha ne vegyen be, nem kívánt mellékhatásokat, további betegséget idézhet vele elő. A romlott gyógyszerekre a következők jellemzőek:
• a tablettákon lévő sötét foltok
• elszíneződött, töredezett drazsék
• avas, beszáradt vagy elfolyósodott krémek, balzsamok
• eredetileg átlátszó folyadékban lerakódás vagy úszó darabkák
• kristályosan csillogó felszínű kúpok.

Ha egy gyógyszer felhasználhatóságát illetően mégis tanácstalan, minden esetben informálódjon gyógyszerészénél.

Mi történjen a lejárt, fel nem használt gyógyszerekkel?

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal megsemmisíteni. A környezettudatos felhasználó a patikákban elhelyezett gyűjtőládába teszi, illetve gyógyszerésze kezébe adja a lejárt gyógyszereket. A gyógyszerész ezekről pontos listát készít, majd a gyógyszer-nagykereskedővel elszállíttatja a veszélyes hulladéknak számító készítményeket. Magyarországon bármely patika átveszi és szelektíven gyűjti a lejárt gyógyszereket.

Helyes tárolás

A gyógyszereket száraz, hűvös, sötét helyen, ideálisan zárt gyógyszeres szekrényben kell tartani. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Ne feledkezzünk meg erről akkor sem, ha gyermekünk betegsége idején napjában többször kap gyógyszert és a szirupos üveget praktikusan inkább kéznél tartjuk! Minden adag bevétele után kerüljön vissza az üveg, doboz a neki szánt szekrénykébe, így biztonságos a tárolása, így vehetjük elejét a gyógyszerbaleseteknek.

Gyógyszeres szekrényünket tartsuk rendben, válogassuk ki a lejárt szavatossági idejű készítményeket, adjuk le őket gyógyszerészünknek! Így ha hirtelen kell egy fájdalomcsillapítót bekapnunk, friss gyógyszereket találunk gyógyszeres szekrényünkben.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés