A tetszetős külsejű cickafark akár egy méter magasra is megnő, külsejét finom szőrök borítják, hosszúkás zöldesszürke levelei a páfránylevélhez hasonlatosak. Nyáron virágzik, apró, pici fehér vagy rózsaszínes virágai kis, esernyőszerű csoportokat alkotnak.
Vegyük sorra, mire használják napjainkban e töretlen népszerűségnek örvendő gyomnövényt.
Sebkezelés
A cickafarkfű valóban sok olyan vegyületet tartalmaz, melyeknek szerepük van a sebgyógyulásban. Az achellitin és a achillein elősegítik a véralvadást, az azulén, a kámfor, a kvercetin és a szalicilsav gondoskodnak a gyulladáscsökkentésről és fájdalomcsillapításról, míg a tanninok a terpineol és a cienol antiszeptikus hatásúak. Napjainkban tapasz formájában is kapható.
Emésztést elősegítő
A cickafarkfű a kamillához hasonlóan tartalmaz egy olyan anyagot, a kamazulént, amely görcsoldó hatású, és nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait. A kutatók azonban hatásosabb emésztést elősegítőnek tartják a kamillát.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nőgyógyászati problémákra
kamazulén nemcsak az emésztőrendszer, hanem a méh simaizmainak görcsét is oldja, így használható a menstruációs görcsök enyhítésére is.
Nyugtató hatású
Régóta közismert a növény altató, nyugtató hatása is. A cickafark – bár csak kis mennyiségben – tartalmaz egy olyan vegyületet is, a tujont, amely a marihuánához hasonló hatású. A kis mennyiség miatt azonban nem kell attól tartanunk, hogy függőség alakul ki, vagy lidérces álmaink lesznek.
Sérülés esetén nyomjuk az alaposan megtisztított leveleket vagy virágokat a sebre, horzsolásra és kössük be.
Emésztést elősegítő, menstruációs görcsöt oldó és nyugtató hatását leginkább akkor fejti ki, ha forrázatot készítünk belőle. Tegyünk 1-2 teáskanál szárított növényt egy csésze forró vízbe, és áztassuk 10-15 percig. Naponta 3 csészénél többet ne fogyasszunk a forrázatból. A növény íze jellegzetesen keserű, ízesíthetjük mézzel és citrommal, de az is segíthet eltüntetni a nem kívánatos ízt, ha egyszerű teával vegyítve fogyasztjuk.
Ha tinktúrát vásárolunk, naponta maximum 3-szor fél-egy teáskanálnyit alkalmazzunk.
Kétéves kor alatti gyermeknek gyógyszermennyiségben ne adjuk, sőt, felnőtteknél is csak az orvossal megbeszélve használják nagyobb dózisban. Intenzív használata esetén a vizelet sötétbarnára színeződhet, ettől nem kell megijedni, ártalmatlan jelenség. Óvakodjanak fogyasztásától azok, akik a parlagfűre allergiásak, náluk ugyanis pattanások jelentkezhetnek. Terhes és szoptató nők szintén ne fogyasszák.