2021. Május 15. szombat
A súlyvesztéssel kapcsolatos, „kőbe vésett” hiedelmek egy része minden alapot nélkülöz – derült ki az Alabamai Egyetem kutatóinak munkájából. A tudományosan cáfolható feltételezések egyaránt népszerűek a szakirodalomban és a sajtóban is.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban közzétett munka szerint a következő állítások nem bizonyíthatóak: „Az étrendben és testmozgásban eszközölt apró változtatások állandó és folyamatos fogyáshoz vezetnek.” „Fontos, hogy a kitűzött cél reális legyen.” „A lassú, fokozatos fogyás jobb a nagymértékű gyorsnál.” „Aki készen áll a fogyásra, sikert ér el.” „A testnevelés órák segítenek a gyerekkori elhízás visszaszorításában.” „A szoptatás véd az elhízás ellen.” „Egy szexuális aktus 100-300 kalóriát éget el.”

„Szeretnénk felhívni a figyelmet a jelenségre. Még akkor is nehézségekbe ütköztünk az adatgyűjtést illetően, amikor maga az ötlet ésszerűnek tűnt” – David Allison, az intézmény táplálkozással és elhízással kapcsolatos kutatóintézetének vezetője, egyben a tanulmány szerzője. Ha az emberek magukhoz közel állónak éreznek egy témát, kevesebb kétkedés és kérdés merül föl bennük. „Márpedig enni mindenki szokott” – magyarázta a szakértő, aki aggodalmát fejezte ki, mivel az áltudományos indoklás félrevezetheti a fogyni vágyókat, illetve hátrányosan érinti a közegészségügyet, hiszen olyan programok támogatására ösztönzi a források elosztóit, amelyek igazából nem érdemelnek finanszírozást. „Etikai kötelesség volna, hogy csak tudományosan bizonyítható programokat támogassanak. Jó dolog a lelkesedés, de kizárólag akkor, ha valódi alapja van” – tette hozzá a kutató.

A jelen tanulmány mögött álló kutatócsoport több tudományterületet érintő vizsgálatot végzett, beleértve a táplálkozást, a mozgást, a közegészségügyet, a gyermekorvoslást, az egészségpolitikát és a biostatisztikát. Azokat az állításokat vették górcső alá, melyeket a legelterjedtebbeknek véltek a médiában és a közvélekedésben egyaránt. Majd bizonyítékok gyűjtése után besorolták őket az „igaz” vagy „nem igaz” kategóriába. Ahhoz, hogy egy feltételezés bizonyosságot nyerjen, irányított és véletlenszerű kísérleteken kellett helytállnia. A szakértők olyan feltételezések nyomába is eredtek, mint a reggelizés fontossága, a kora gyermekkori szokások, a zöldségek és a gyümölcsök értéke, a jojó-effektus, a nassolás, illetve a sétához megfelelő, parkos lakókörnyezet. „Meglepetésünkre a tudományos normákat szem előtt tartva nagyon alacsony volt a bizonyítható hiedelmek aránya. Még több véletlenszerű kísérletre van szükség ahhoz, hogy árnyaltabb képet kapjunk a témában” – összegezte Allison, aki szerint a fogyás cáfolhatatlan lényege a felhasználtnál kevesebb energia bevitele huzamosabb időn keresztül.


Forrás: Medipress
2013. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés